Reportatge

Fira de fires

Molins de Rei s'aboca a mostrar tot el seu potencial a la Fira de la Candelera

“La fira és com la vida, s'hi troba de tot.” Amb aquestes paraules, l'alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, defineix l'esdeveniment festiu més important del municipi des de fa 161 anys: la Fira de la Candelera. Les xifres que acompanyen la festa són espectaculars: el nucli urbà d'aquest municipi del Baix Llobregat es converteix en una gran fira a l'aire lliure que ocupa 50.000 metres quadrats, que representen 1.500 metres lineals, amb uns 700 expositors, i els visitants s'hi compten per centenars de milers.

La Fira de la Candelera va ser declarada festa tradicional d'interès nacional l'any 2002 i el seu creixement s'ha mantingut de manera que, tal com explica l'alcalde, cada any hi ha expositors que es queden en llista d'espera per poder participar-hi. Ni tan sols la crisi ha pogut fer davallar l'interès d'empresaris i comerciants per ser-hi. Vista la importància de la fira, l'Ajuntament s'ha encarregat de complementar les retallades de les subvencions que han fet aquest any la Generalitat i la Diputació de Barcelona. “La Fira de la Candelera és una ocasió única per al teixit econòmic local per fer calaix en un mes especialment complicat com és el febrer”, argumenta Xavi Paz.

Tota la vila es converteix en recinte firal i el que va començar com un mercat agrícola ha anat sumant sectors fins a convertir-se en fira de fires. Comerç, artesania, alimentació, vins i noves tecnologies, entre altres sectors, es complementen amb un programa cultural i lúdic que permet que tothom hi pugui trobar algun element d'interès. La música, el teatre i les manifestacions de cultura popular també tenen cabuda en una cita que és ja una segona festa major per al municipi. Hi seran presents colles locals com la dels Matossers de Molins de Rei, els castellers de la vila, i elements tan emblemàtics com ara el Camell, una bèstia de foc recuperada l'any 1981 però basada en les tradicions molinenques del carnestoltes del segle XIX.

Vins i gastronomia tenen una presència destacada a la fira. En el cas de la Fira de Vins, el nombre d'expositors creix i passa de 17 a 24. Una de les novetats d'aquest any és la presència de la DO Penedès. És el primer cop en els 32 anys d'història d'aquesta mostra que s'opta per convidar una denominació d'origen i la intenció és que en vingui una de diferent cada any. Un dels atractius de la fira és l'àmplia oferta gastronòmica, que permet als visitants passar un dia a la fira i poder-hi fer tots els àpats sense moure-se'n. L'especialitat gastronòmica de la Fira de la Candelera és la coradella, un plat fet amb menuts que serveix de base als esmorzars de traginers, que es poden tastar en la majoria de bars i restaurants de Molins de Rei durant aquest cap de setmana. Dissabte es farà un concurs per triar quin és l'establiment que cuina la millor coradella i la més innovadora, i també hi ha un concurs de truites obert a tothom.

Per als que no vulguin desaprofitar l'oportunitat de firar-se, l'organització disposa d'un servei de consigna perquè es visitants hi puguin deixar els arbres i plantes que han comprat i seguir la seva passejada per la fira amb les mans lliures gaudint de la jornada.

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. A Molins de Rei s'hi pot arribar per l'autopista AP-2 i per les carreteres A-2, N-340 i BV-1468. Durant la fira s'habilitaran aparcaments senyalitzats en diferents punts
En tren. El municipi té una estació de Renfe. Hi paren els trens de la línia R-1 (Molins de Rei - Mataró) i de la R-4 (Manresa - Sant Vicenç de Calders)
Fira del planter. Al voltant de l'església
Fira de la maquinària agrícola. Al carrer Major
Mostra de bestiar. Al carrer Foment i al pati de la Fundació Agrària de Molins de Rei
Fira de vins. A la plaça Llibertat
Fira d'alimentació. Al pg. del Terraplè i al carrer Molí
Fira de brocanters i del col·leccionisme. A la plaça del Mercat
Fira d'artesans i Fira d'encants. Als carrers Major, Rafael de Casanova, Rubió i Ors, Miquel Tort, Carril i Pere Calders
Fira comercial i Fira industrial. Al passeig del Terraplè
Fira de l'automòbil. Al passeig del Terraplè
Fira d'entitats i associacions i Fira jove. A la plaça del Molí
Fira de les arts. A la plaça de Catalunya
Fira ecològica. Al pati del Palau Recasens
Ciberfira. Al Mercat Municipal

DADES D'INTERÈS

Fira de la Candelera. Dies 3, 4 i 5 de febrer, als carrers del centre de Molins de Rei

El camí de Sant Jaume, pas a pas

Molins de Rei és terra de pas. Així ho demostra el fet que un dels ramals del camí de Sant Jaume passava per aquest municipi. Es tracta del vial que prenien els pelegrins que sortien de Barcelona i enfilaven el riu Llobregat per arribar al monestir de Montserrat, una de les aturades obligatòries del tram principal del camí que, en terres catalanes, transcorre des de la Jonquera i el monestir de Sant Pere de Rodes fins a Alcarràs. Coincidint amb la celebració de la Fira de la Candelera, dissabte passat es va inaugurar la senyalització del tram del Camí de Sant Jaume pel nucli urbà de Molins de Rei. La clàssica petxina dels pelegrins serveix per marcar fins a disset punts d'interès, que van des de les restes arqueològiques dels molins medievals, que donen nom al municipi, fins a edificis destacats del catàleg patrimonial, com ara Ca n'Ametller, a la plaça de Catalunya, on destaquen els esgrafiats modernistes de la façana. Dintre de la ruta també apareix l'església parroquial, construïda després de la Guerra Civil en el mateix espai on ja hi havia hagut un edifici per al culte de principis del segle XIII. Un altre dels punts d'interès és la Federació Obrera, un edifici espoliat per les autoritats franquistes que fa uns anys es va retornar a la vila. Actualment s'hi ha muntat l'exposició La Federació de Molins de Rei. Els valors del moviment obrer, que fa un recorregut per la memòria històrica d'aquesta federació, que va ser referent a la comarca. Està previst que l'edifici s'obri a la primavera convertit en un equipament per a les entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona