Societat

La neu arriba a l'Alt Empordà, després d'emblanquinar mig Catalunya

Neva per sorpresa en nombroses localitats de l'oest i el centre del país

Protecció Civil manté en fase d'alerta el pla Neucat per les nevades que han caigut des de primera hora de la tarda

El Servei Meteorològic avisa que el front creuarà de forma ràpida el territori i alerta de noves temperatures molt baixes per a les pròximes hores

El pas d'un sistema frontal aquest diumenge està fent nevar per sobre d'uns 200 metres a nombroses localitats de l'oest i el centre del país. Protecció Civil ha posat en fase d'alerta el pla de nevades Neucat, tot i que segons les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya, en principi el front ha de creuar de forma ràpida el territori fent una escombrada però sense que la neu prengui en la majoria de casos.

També es manté en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per onada de fred i per vent. En el cas del vent el risc es concentra a les zones muntanyoses, especialment cotes altes del Pirineu, i a la zona de l'Empordà i de Terres de l'Ebre. Pel que fa al fred, es mantindrà en les properes hores la tònica de temperatures molt baixes.

La nevada, entre feble i moderada, ha caigut per sorpresa en pobles com Horta de Sant Joan, Manresa, Tàrrega, Falset, Santpedor, Viladecavalls o Collbató. Els flocs també han fet acte de presència a localitats com els Hostalets de Pierola, Nàlec, Belltall, Mollerussa, Piera, Calaf, Masquefa, Esparreguera, Vallirana, Terrassa, Sant Cugat, Valldoreix, Badalona, el Masnou, Sant Julià de Ramis, Moià, i les Borges Blanques.

La nevada ha estat més important al Pirineu, especialment al més occidental, i a la zona dels Ports. S'han acumulat gruixos de neu nova de 6 centímetres a Vielha, 2 centímetres a la Seu d'Urgell i d'1 centímetre a la Seu d'Urgell.

Al sector occidental del Pirineu s'han acumulat més de 10 centímetres per sobre dels 900 metres, i més de 5 cm per sobre dels 600. El vent de component nord seguirà bufant amb cops molt forts a les zones altes del Pirineu i de l'Empordà i, tot i que amb el pas de la pertorbació afluixarà lleugerament, dilluns es tornarà a reforçar a les mateixes zones i a les Terres de l'Ebre. Com a conseqüència del fort vent, l'estat de la mar es mantindrà molt alterat al nord de la Costa Brava.

Dilluns, fred intens


Precisament a causa del vent, les temperatures mínimes de dilluns pujaran sensiblement al Pirineu, a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, tot i que el fred encara serà molt intens a tot Catalunya. A les zones arrecerades del vent, com és el cas de l'interior de les comarques de Girona i punts de la resta de la Depressió Central i de les valls del Pirineu i del Prepirineu, les temperatures es mantindran semblats a les d'aquest diumenge al matí. Malgrat això, les glaçades seran generalitzades a l'interior i puntuals al litoral.

Atesa aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos de Situació Meteorològica de Risc de nivell 2 per onada de fred i de nivell 1 per neu, vent i onatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.