Societat

TERRES DE L'EBRE

Revifa la polèmica dels correbous tot i el blindatge

El govern publicarà d'aquí a pocs dies el reglament que desplega la llei aprovada el 2010 i que entrarà en vigor al maig

Les protectores preparen al·legacions i reclamen la supressió dels actes amb bous

La imminent publicació del reglament dels correbous, que desplega la llei aprovada el 2010 i que blinda aquests actes, ha revifat la polèmica entre els aficionats i les protectores d'animals. El govern preveu publicar el decret d'aprovació del reglament d'aquí a 15 dies com a màxim, una normativa que estarà 30 dies en exposició pública. “Abans de l'inici de la temporada de correbous s'hauran resolt les al·legacions presentades i podrà entrar en vigor”, han assegurat fonts del govern. Els primers correbous es fan a Mas de Barberans per les Festes de Maig.

La legislació diu que podran fer correbous els municipis inclosos a l'annex de la llei (la majoria de les Terres de l'Ebre) i també aquells on es pugui demostrar la tradicionalitat, per a la qual cosa hauran d'aportar tot un seguit de documentació que ho prove. Tot i això, no es determina quant de temps és necessari per acreditar aquesta tradició, i la decisió final recaurà sobre el delegat del govern a l'Ebre. Un aspecte que preocupa les protectores d'animals, que assenyalen que pot suposar un augment significatiu dels espectacles amb bous. “No hi haurà correbous als municipis que fa anys que no en celebren, ni tampoc s'incrementarà el nombre d'espectacles per la crisi”, ha manifestat el portaveu de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Santi Albiol. El 2011 ja van poder recuperar els correbous en dates no habituals Camarles i Campredó.

Les protectores d'animals reclamen que el reglament no permeti allargar més de 15 minuts el bou embolat, mentre que el reglament preveu que es pugui arribar fins als 30 minuts en el cas que les boles de foc revifen de manera natural o aliena als organitzadors. “És el veterinari qui determina si l'espectacle continua”, ha dit Albiol.

Un altre aspecte que preocupa les protectores és la participació dels menors de 14 anys en el bou embolat i el capllaçat. “És difícil distingir qui hi participa i qui fa d'espectador”, ha dit la portaveu d'Anima Naturalis, Laia Jorge. L'entitat prepara les al·legacions que presentarà al reglament, mentre que el PACMA ja ha demanat la retirada del document al govern.

LA XIFRA

208
dies
es van fer espectacles amb bous a diversos municipis de les Terres de l'Ebre la temporada passada.

Patrimoni de la humanitat

Un total de dinou poblacions de les Terres de l'Ebre han donat suport a la moció de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines, que reclama a la Unesco la declaració de les festes amb bous Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Santa Bàrbara, Amposta, Xerta, Aldover, Mas de Barberans, Horta de Sant Joan, Alfara de Carles, Paüls, Masdenverge, l'Aldea, la Sénia, Ulldecona, Godall, la Galera, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, els Muntells, Jesús i Campredó ja ho han aprovat en sessió plenària i d'aquí a pocs dies ho farà Sant Jaume d'Enveja. Els aficionats als bous volen el reconeixement internacional d'una festa tradicional, que també és reclam turístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona