Societat

barcelonès

La prostitució només significa l'1% de multes per incivisme

La venda ambulant i el consum d'alcohol al carrer acaparen un volum més elevat de sancions a Barcelona

Actualment poc més d'un centenar de treballadores sexuals exerceixen a la via pública

La controvèrsia que sistemàticament ha acompanyat el debat polític, i mediàtic, al voltant del fenomen de la prostitució al carrer a Barcelona, repetidament insisteix en la tesi que aquesta és una de les problemàtiques més arduoses que castiguen l'espai públic de la ciutat, i un dels molts arguments que sustenten la decisió de CiU i el PP d'endurir la normativa municipal sobre això, posant l'èmfasi de manera nítida en la prohibició d'aquesta pràctica. Amb els números a la mà, però, es visualitza que actualment hi ha altres conductes i conflictes que generen una càrrega de feina sancionadora molt més alta a la Guàrdia Urbana. Anem a les dades. De les 120.646 denúncies que es van interposar el 2011 per incompliment de l'ordenança de civisme, només 1.333 (un 1,1%) van ser per casos de sexe de pagament al carrer. D'aquestes denúncies, 627 van ser contra prostitutes, 566 contra clients, i les 140 restants contra els uns i les altres per mantenir relacions al carrer.

Entitats com Genera, que s'encarrega de donar suport a les dones que són víctimes d'explotació sexual, denuncien que la majoria d'expedientades estan en una situació “d'alta vulnerabilitat” i que algunes són sancionades reiteradament per la Guàrdia Urbana. Per contra, durant l'any passat es van posar fins a 66.087 multes per infraccions vinculades a la venda ambulant, una quantitat que resulta de multiplicar per 50 les referides a prostitució al carrer. El consum d'alcohol, amb 27.772, també va acumular un volum molt més gran de sancions.

El govern municipal de CiU sosté que l'explicitació del veto a la prostitució al carrer que s'introduirà en l'ordenança –la seva actual redacció té un grau d'ambigüitat superlatiu– ajudarà a clarificar el marc normatiu local, però que en cap cas això redundarà en un increment de les sancions a les meretrius. La prioritat és una altra. Per ser justos, serà collar els clients, als quals s'imposaran sancions que podrien arribar a duplicar, o triplicar, les que puguin recaure sobre les treballadores sexuals.Les prostitutes, al seu torn, seran derivades cap a l'Agència d'Abordatge Integral del Treball Sexual (Àbits), un servei municipal que té com a objectiu reinserir-les socialment. En sis anys, ha donat suport a un centenar de dones, la qual cosa no equival a dir, en absolut, que totes hagin deixat el carrer.

De fet, el consistori admet que no té cap dada, ni tan sols orientativa, de quantes ja no exerceixen. Pel que fa a la magnitud que del fenomen a la ciutat, una última prospecció feta pel mateix consistori a finals del 2011 va determinar que hi ha unes 140 prostitutes que treballen a la via pública. Avui dia la major part es concentra al Raval, i molt especialment en carrers, com ara els carrers Sant Ramon i Robadors, les Corts, la Rambla i, de manera molt més residual, en punts com la Ciutadella i Glòries entre altres. En altres llocs que havia arribat a tenir una presència molt visible i activa, com ara la ronda Sant Antoni, es considera gairebé eradicada.

Per la portaveu de Genera, Clarisa Velocci, la problemàtica focalitzada no desapareixerà únicament amb un enduriment normatiu: “No s'eradiquen fenòmens socials a partir de polítiques persecutòries.” Igual de crítica s'ha expressat la Síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, que ahir va obrir una investigació per dilucidar si és legal.

LA XIFRA

1.333
multes
es va tramitar l'any passat a Barcelona per prostitució al carrer en aplicació de l'ordenança de civisme.

Almacelles la prohibirà, en haver-ne detectat a les carreteres

El ple de l'Ajuntament d'Almacelles (Segrià) aprovarà a finals d'aquest mes la modificació de l'ordenança de convivència ciutadana per incloure-hi la prohibició de la prostitució a la via pública. El consistori argumenta que l'augment de sancions a Lleida capital i en pobles del seu entorn ha provocat que hagin detectat més prostitutes a les carreteres d'accés al poble. La modificació, que especificarà sancions, també vetarà la mendicitat.

j. tort

S'incrementa d'un 28% la prostitució forçosa d'adultes

La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, va informar ahir a la comissió parlamentaria de Justícia que la prostitució forçosa de dones s'ha incrementat d'un 28% al nostre país el 2011, i ha passat de 99 casos el 2010 a 127 l'any passat. Compte va atribuir -ho a una pressió policial més gran per plantar cara a aquestes xarxes de proxenetes. La fiscal també va precisar que la prostitució de menors s'ha reduït d'un 35%: de vuit a cinc casos.

m.p.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona