Societat

Societat

Digitalització de documents antics

De Santa Cruz a les Fires de Maig

La biblioteca Fages de Climent ha digitalitzat els programes de les Fires de la Santa Creu des de l'any 1913 fins al 1950, que es poden consultar a internet

Hi ha cobertes de Marià Baig, Ramon Reig o Martínez Lozano

Els programes més nombrososque es poden veure a la web són els dels anys vint i trenta

Les Fires i Festes de la Santa Creu són a punt de començar i la biblioteca Fages de Climent es vol afegir a la celebració posant a l'abast de tothom en format digital una col·lecció històrica de programes de fires.

En total, a la web n'hi ha més de quaranta. El més antic que s'ha digitalitzat és del 1913, que és l'únic dels anys deu que es pot veure a la web. És en català i s'hi anuncien les fires amb una fotografia panoràmica de la capital altempordanesa a la portada, vista de l'església de Sant Pere des del Garrigal. Els programes més nombrosos són els dels anys vint i trenta, fins l'any 1936, any en què comença la Guerra Civil espanyola. La Biblioteca també mostra uns programes posteriors, de la postguerra, molt austers, en què amb prou feines apareix l'escut de la ciutat i l'anunci i les dates de les Fires, en castellà, i poca cosa més. Són dos programes dels anys 1949 i 1950.

Mirant la programació, és força similar en tots els casos, però depenent de l'època política el que canvia és el nom de les festes. Durant la II República, per exemple, van passar a dir-se les Fires de Maig i durant el franquisme, les de Santa Cruz.

Entre els que s'han digitalitzat en una primera fase hi ha tant els programes oficials editats per l'Ajuntament com els comercials que repartien la Farmàcia Portolà o El Siglo. Hi destaca la riquesa gràfica amb cobertes de Marià Baig, Ramon Reig o Martínez Lozano. A més, inclouen fotografies de Figueres amb clixés de Marimont i Tort.

Els programes es poden consultar i descarregar des de la plana web de la biblioteca Fages de Climent www.bibliotecadefigueres.cat. En aquesta pàgina trobareu l'enllaç on hi ha penjada tota la col·lecció, ordenada cronològicament, però s'hi poden fer recerques per paraula clau. El projecte de digitalització ha rebut subvencions del Ministeri de Cultura i de la Diputació de Girona i inclourà nous títols de premsa pròximament.

A part, els grups Batak, Bandabandarra i Pabloguirao Trio són els finalistes del concurs de música jove Joan Trayter. Tots tres tocaran a l'Embarraca't el dimarts 1 de maig. L'organització de l'Embarraca't ha anunciat que s'hi han presentat 25 treballs de tot Catalunya. Els finalistes rebran 150 euros en dietes i 200 euros en material musical. Els tres grups aspiren a un premi de 1.000 euros i a la gravació d'una maqueta als estudis Musiclan. També en l'àmbit musical, l'Obra Social de La Caixa organitza amb l'Ajuntament el Diversions, Música per a la Integració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA