Societat

Els més antics i els més moderns

Els comerços Emblemàtics de Figueres fan un museu virtual, el primer a la xarxa

Inclou fotos antigues de botigues i cartells de fires

Són un grup de comerços de Figueres, els més antics, els més coneguts a la ciutat, segurament, els més històrics i molts d'ells centenaris. Han creat el grup Emblemàtics, que agrupa disset d'aquestes botigues, i ara es poden veure a través de la xarxa les fotos d'aquests establiments, una mostra de cartells antics de les botigues i també l'exposició Gestual, una mostra dels gestos típics del comerç, amb les imatges d'Esteve Vilarrúbies. Es fa a través del projecte Museu d'Art Virtual de Catalunya (Mavcat), que ha promogut aquest grup de comerciants i que es va inaugurar dilluns coincidint amb l'inici de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. Precisament, en aquest Mavcat, que és el primer museu del comerç que hi ha a internet, també s'hi poden veure cartells antics de les Fires de Figueres. Aquests dies de Fires, a banda de consultar el museu per internet, també s'hi pot fer un cop d'ull a través del punt de visualització que s'ha muntat a la sala de descans del Museu de l'Empordà. Hi serà fins que s'acabin les festes majors de la capital de l'Alt Empordà, el dia 6 de maig que ve.

Segons explica Miquel Roig, del grup Emblemàtics, aquesta associació comercial inclou “el comerç més arrelat a la ciutat, amb productes de qualitat i que és patrimoni comercial”. No totes les botigues que hi ha incloses són centenàries, però la majoria sí. I ara, els disset comerços d'aquest grup, els més antics de Figueres, s'han convertit a la vegada en els més moderns, creant el Mavcat. Segons Roig, l'objectiu de la mostra Gestual, que inclou ara el museu, és “reivindicar el comerç tradicional i que no tot són franquícies ni outlets”.

Com és lògic, aquesta mostra de fotografies de Vilarrúbies se centra en les mans dels comerciants, a ensenyar les accions que fan cada dia, com ara servir un cafè, pesar un producte, posar mides o netejar el peix.

Aquesta no és l'única exposició que es pot veure aquests dies a Figueres amb motiu de les Fires i Festes de la Santa Creu. Al mateix Museu de l'Empordà hi ha un conjunt d'obres d'Ángeles Santos Torroella, però també hi ha una mostra de gramofonia lúdica al Museu del Joguet, una exposició de puntes de coixí a l'ajuntament de Figueres, pintura a la Fundació Clerch i Nicolau, una exposició del disseny del calçat al castell de sant Ferran i diverses més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró