Societat

Setge a les flames

L'incendi de Rasquera, controlat pels bombers després de cremar 3.080 hectàrees i un cop estabilitzat el front que avançava cap a la serra de Boix

La trentena de veïns desallotjats van poder tornar ahir a la nit a casa

Després de més de 50 hores de treballs d'extinció, l'incendi que des de dimarts crema a les Terres de l'Ebre va ser controlat ahir a les deu de la nit. Els efectius haurien aconseguit aturar l'avenç de
les flames després que s'hagi cremat un perímetre d'unes 3.080 hectàrees, segons les últimes estimacions ahir a la nit, entre els termes municipals de Rasquera (Ribera d'Ebre), el Perelló, Benifallet i Tivenys (Baix Ebre). Era el primer pas per tal que els Bombers de la Generalitat donessin per controlat l'incendi en mantenir-se l'estabilitat dels fronts. Durant la nit els serveis d'emergència tenien previst seguir a la zona i anar retirant efectius de mica en mica. La regió, però, va començar a recuperar la normalitat al vespre amb el retorn a casa de la trentena de desallotjats i la reobertura de la carretera TV-3022, que uneix Rasquera i el Perelló, tallada des de dimarts.

Els esforços dels equips d'extinció es van centrar durant tota la jornada en el front de l'incendi que avançava en direcció a Tivenys, a la serra del Boix, després que dimecres ja s'haguessin estabilitzat els flancs nord i sud, que eren els que amenaçaven els nuclis de Rasquera i el Perelló. L'ús de contrafocs va contribuir a evitar que les flames continuessin avançant i repetissin les xifres de l'incendi que va afectar el mateix punt el 1995, i que aleshores va arribar fins a 5.500 hectàrees cremades. En aquest front, de fet, es van concentrar ahir el 80% dels efectius, que ahir van incloure una seixantena de dotacions terrestres i quatre helicòpters bombarders, a més d'un cinquè helicòpter cedit pel govern valencià. Els hidroavions van tenir problemes per treballar per culpa de la boira baixa, que també va obligar a aturar les accions aèries al matí.

Canvi del temps

Les tasques sobre el terreny es van veure afavorides per un canvi de les condicions meteorològiques, amb un augment de la humitat i un canvi de direcció i baixada de la intensitat del vent, que van permetre que el foc avancés a un ritme més lent. Durant els dos dies anteriors els fronts havien arribat a avançar a quatre quilòmetres per hora, un ritme inusual i que els feia especialment incontrolables. El territori, de fet, ja té un historial tràgic pel que fa al capítol d'incendis, ja que en l'últim segle se n'han produït fins a cinc en aquesta mateixa zona. L'orografia i la sequera han dificultat en aquest cas el control de les flames.

De les 3.080 hectàrees calcinades, 200 corresponen a bosc. Tot i això, Interior va destacar que no s'han vist afectades ni les zones de més valor de l'espai natural de la serra del Cardó ni les pintures rupestres del Perelló, declarades patrimoni de la humanitat. Les causes de l'incendi continuen sent una incògnita en espera de la investigació dels Agents Rurals, i sols s'ha confirmat que no ha estat originat a la xarxa elèctrica.

LA XIFRA

3.080
hectàrees
s'havien cremat fins ahir a la nit a l'incendi de la serra del Cardó, que ha calcinat 200 hectàrees de bosc.

LA FRASE

S'han protegit les parts més sensibles de l'espai natural de la serra del Cardó i les pintures rupestres
Felip Puig
Conseller d'Interior

“L'estiu és sostenible sense els bombers voluntaris”

Amb relació al conflicte obert amb els bombers voluntaris, entre altres coses, per la planificació de la campanya forestal d'estiu, el conseller Puig considera que “els bombers funcionaris tenen prou recursos per atendre-la i no seria insostenible sense la seva participació”. Els voluntaris suposen la meitat de la totalitat dels bombers catalans, però segons ell “no estan preparats per fer determinades tasques”. Aquestes declaracions van encendre encara més els ànims dels voluntaris. Albert Bucar, vocal al Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya, les va atribuir “als nervis i a una pressió sindical brutal”. Precisament, va declarar: “Part del conflicte rau en l'assetjament i el maltracte dels sindicats al cos de bombers, que ens han titllat de mercenaris
i pesseters.” Bucar afirma que els voluntaris estan “igual de preparats, però reclamem més formació, perquè els darrers anys la pressió sindical ha rebaixat els cursos oferts als voluntaris justament per preparar la situació en què ara ens trobem”. No obstant això, el col·lectiu confia a reprendre les negociacions per continuar treballant en el nou reglament i ha negat un boicot a Rasquera. En aquest sentit, Bucar va dir: “Ha estat casualitat que cap parc hi pogués acudir.” I va rebutjar les crítiques. “No volem diners, sols el reconeixement que ens mereixem.”

L.M / E.P.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona