Societat

pallars jussà

Talarn, a mitges

Defensa decideix que l'acadèmia de Talarn mantingui la formació de sotsoficials, tot i que només durant quatre mesos

L'anuncia alleuja els polítics del Pallars, malgrat que és una incògnita què s'hi farà la resta de l'any

El ministeri de Defensa va posar ahir fi a dos mesos d'incògnites i va anunciar que l'acadèmia militar de Talarn no tancarà el curs vinent. Contradiu així als plans de l'exèrcit de Terra, que en un document intern signat el 16 de març plantejava per motius d'estalvi econòmic el tancament, entre altres instal·lacions arreu de l'Estat, l'acadèmia militar de Talarn. L'acadèmia funciona des de 1974 formant sotsoficials de l'exèrcit espanyol, uns 500 cada any, i dóna feina directa a unes 120 persones i de manera indirecta a unes 800.

Cap altra empresa o institució genera tants llocs de treballs directes al Pallars Jussà i per això les institucions locals i de la demarcació de Lleida han pressionat el ministeri de Defensa perquè no la tanqui. Fins i tot l'alcalde independentista de Talarn, Lluís Oliva, s'ha posat al capdavant de la campanya a favor d'una acadèmia de la qual, de forma directa o indirecte, en depenen econòmicament gran part de les famílies del poble. Ahir l'alcalde estava satisfet. Però no del tot. “Hem guanyat una batalla, però no la guerra”, va dir a l'agència ACN.

La satisfacció no és total perquè el Ministeri de Defensa no garanteix l'activitat per a tot l'any. Segons va comunicar ahir la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, a Talarn hi hauran d'anar els aspirants a sotsoficial a fer-hi la formació bàsica, de quatre mesos de durada, i després continuaran la formació específica de la seva especialitat en altres acadèmies militars de l'Estat.

Això vol dir que els 580 aspirants a sotsoficials del curs vinent seran a Talarn entre els mesos de setembre i desembre, però la resta del curs, fins al juny, ja no hi seran. I hores d'ara el ministeri no ha anunciat cap altra activitat formativa a l'acadèmia. Al contrari: les ordes que han arribat els darrers dies a l'acadèmia procedents de l'exèrcit de Terra són que dos dels cursos específics que podrien omplir aquest buit, el de brigada i el de caporal primer, no es faran a Talarn.

Satisfacció a mitges

Aquesta és ara la incògnita de Talarn: si hi haurà activitat a partir de desembre. La subdelegada del govern de l'Estat, Inma Manso, no va poder aclarir-ho i va dir que ja traslladaria la informació a mesura que el Ministeri de Defensa vagi concretant els seus plans. Aquest serà ara el cavall de batalla dels treballadors i del territori. El president del comitè d'empresa del centre, Joaquim Cuartero, va explicar ahir a aquest diari que els treballadors respiren una mica més tranquils però que ara volen que es resolgui la incògnita sobre la segona meitat de curs. La seva aposta és ara el curs de grau superior de protecció civil i emergències que l'anterior govern espanyol havia pactat amb la Generalitat. També ho és per al regidor de Tremp Bonifaci Colomina i el president comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, satisfets ahir amb l'anunci sobre la continuïtat de Talarn.

LA XIFRA

580
alumnes
tindrà Talarn entre setembre i desembre d'aquest any, però acabaran el curs en altres acadèmies.

LA FRASE

Ara s'han resolt quatre mesos d'activitat, però cal veure què passa la resta de l'any
Joaquim Cuartero
president del comitè d'empresa

Desinformació i improvisació

La manera com ahir es va anunciar la continuïtat de l'acadèmia durant mig curs vinent ha estat un altre capítol en l'esperpèntica política de comunicació del Ministeri de Defensa espanyol, que a un mes i mig de la fi del curs acadèmic encara no havia comunicat ni a les institucions lleidatanes ni als treballadors i oficials del centre si al setembre continuarien amb l'activitat.

L'anunci es va fer de forma improvisada davant de la confusió generada amb la publicació, al BOE d'ahir, d'un anunci que donava a entendre que Talarn tancava: s'hi citaven les destinacions dels aspirants a sotsoficials d'ingrés extern: sis acadèmies militars, però Talarn no estava entre elles.

L'enrenou va ser considerable i el ministeri va publicar a la seva intranet un comunicat en què s'informava a oficials i treballadors que el curs de sotsoficial de promoció interna, de quatre mesos i amb 580 alumnes, es faria a Talarn.

Finalment, la subdelegada de l'Estat a Lleida, Inma Manso, va convocar al migdia els periodistes per confirmar-ho, però sense saber dir si els altres últims quatre mesos hi hauria algun tipus d'activitat. Cinc dies abans, dilluns, Manso havia demanat paciència i assegurava que el ministeri ho comunicaria quan tingués tota la programació feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona
DOSSIER

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró