Més de 4.000 maresmencs han acudit des del mes de gener a la Creu Roja per rebre aliments

La crisi té moltes cares i potser la menys visible és aquella que es passeja per les llars i obliga les famílies a buscar el suport dels serveis de Benestar Social per resoldre les necessitats bàsiques, com ara el menjar. Les dades facilitades pel banc d'aliments gestionat per la Creu Roja al Maresme són una mostra prou evident de com moltes persones han hagut d'adreçar-s'hi per poder afrontar el dia a dia. Segons els números facilitats per l'entitat –que gestiona el banc d'aliments amb els ajuntaments, les seves pròpies seus i els consells comarcals–, d'ençà que ha començat l'any 4.677 persones del Maresme han estat beneficiàries del programa.

El coordinador del programa de la Creu Roja al Maresme, Santi de Arcos, especifica que es tracta únicament de la primera fase que aquest any es va fer efectiva amb un cert retard, el mes de maig. «La segona fase es farà efectiva entre els mesos d'octubre i novembre, i la tercera entre novembre i desembre», comenta de Arcos. El banc d'aliments de la Creu Roja disposa a la comarca de la col·laboració directa de cinc ajuntaments: Caldes d'Estrac, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Tordera i Vilassar de Dalt. A més, hi ha 23 entitats, incloent-hi les seus locals de la Creu Roja, repartides pel territori que també formen part d'un programa que en la primera fase ha repartit 105 tones d'aliments. «Només a Mataró, el 2008 vam repartir un total de 32 tones per a 1.500 persones i aquest any ja ens han fet arribar la mateixa quantitat en la primera fase», afirma.

20 quilos per persona

Els aliments que es reparteixen provenen dels excedents de la Unió Europea, però amb el temps també s'han hagut de completar amb campanyes puntuals d'alguns productes que no hi havia als lots inicials. «A cada persona li corresponen uns 20 quilos d'aliments que inclouen cereals, arròs, làctics i sucre, però es reparteixen segons les necessitats i la situació específica de cadascú», assenyala Santi de Arcos.

Un dels puntals bàsics perquè l'objectiu del banc d'aliments es desenvolupi amb efectivitat és la presència de voluntaris que s'encarreguen de rebre els lots d'aliments i distribuir-los. «La seva tasca és bàsica, facilitar el repartiment entre la gent que ens ve a buscar el menjar», comenta. Arcos destaca que el perfil de l'usuari del servei ha canviat. «Ara ens trobem amb més famílies que no poden arribar a final de mes per culpa d'una hipoteca inassumible o perquè han quedat sense feina», manté.

El banc que gestiona la Creu Roja ja ha repartit, només a Mataró, les mateixes 32 tones d'aliments que va repartir al llarg de tot l'any 2008


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt