Societat

societat

Vénen de Madrid a buscar gas a Riudaura i petroli a la rodalia de Ripoll

Una empresa madrilenya ha sondejat els dos ajuntaments i els propietaris dels terrenys perquè creu que és rendible

La Generalitat ho ha d'autoritzar

Una empresa madrilenya de la qual no ha transcendit el nom vol extreure gas de Riudaura i petroli del municipi de Ripoll. De fet, aquesta mateixa empresa busca gas i petroli a tot el Pirineu català i basc. En el cas dels dos indrets de les comarques gironines, ja ha fet els estudis a través d'una tècnica d'escanejat del subsòl que ha establert que és rendible fer les explotacions de les bosses de gas i petroli que hi ha. Això no obstant, encara no ha fet les prospeccions, que és el que ha de determinar d'una manera molt més real la capacitat d'aquestes bosses. Cal no oblidar que, a Riudaura, diverses empreses han intentat explotar el petroli i el gas que hi ha al subsòl, des de 1964, però ho han deixat tan bon punt han començat perquè no ho consideraven rendible.

L'empresa en qüestió s'ha posat en contacte també amb els propietaris dels terrenys, al Pla dels Alocs, que són els mateixos on sempre s'han fet les prospeccions, i asseguren que tenen els permisos que calen del Ministeri d'Indústria per extreure petroli. L'Ajuntament de Riudaura, no obstant això, ha insistit que, en el cas de Catalunya, han de demanar permisos per fer els treballs també al mateix consistori i al Departament d'Indústria, al qual pertoca concedir-los o denegar-los. Les extraccions són competència del govern espanyol.

En el cas de Riudaura, hi ha la preocupació per la tècnica que s'utilitzi per extreure el gas, i així s'ha han fet saber a l'empresa. No volen que es faci pel sistema d'explosions controlades entre roques, perquè els productes químics que es desprenen poden contaminar els aqüífers, com ha passat en alguns punts d'Àlaba.

En el cas de Ripoll, es tracta de fer prospeccions petrolieres. Sigui com sigui, però, l'empresa de moment no ha donat més senyals de vida, tot i que té tot aquest mes de juliol per comunicar als dos ajuntaments si tira endavant o no les tasques de prospecció. Si, finalment, les acaba duent a terme, caldrà primer el permís dels governs locals i de la Generalitat.

LA DATA

1930
és l'any en què
es va dur a terme la primera prospecció petroliera a l'interior gironí, en concret, a Oix.

Buscant l'or negre des del 1930

Els intents d'extreure petroli i gas a la zona pirinenca i prepirinenca gironina han estat diversos des de fa molts anys. Ja el 1964, la Societat d'Explotació de Petroli Espanyola ho va provar a Riudaura i només va trobar gas en petites quantitats. El 1930 es va buscar petroli a Oix, on es va tornar el 1988. L'any 1971, les prospeccions es van fer a Sant Privat d'en Bas, a l'anomenada carretera dels Pins. Els anys 1967 i 1981, el petroli es va buscar a la zona de Serra Cavallera d'Ogassa. Cap als anys vuitanta també, les prospeccions es van dur a terme a Vallfogona de Ripollès. Mai, però, no se'n va trobar en quantitats suficients per justificar una inversió per fer les extraccions pertinents. En molts dels indrets on es va buscar petroli o gas encara hi queden, abandonades, algunes instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona