Societat

Moren en caure d'un penya-segat quan fugien del foc, a Portbou

Les víctimes són un home de 60 anys i una noia de 15, pare i filla, de nacionalitat francesa

Es van precipitar al mar fugint del foc

La mare també està ferida greument

Dues persones van morir ahir a Portbou en caure per un penya-segat mentre fugien de les flames, a la zona de punta Rosa. Es tracta d'un home de seixanta anys i una noia de quinze, que es van llançar al mar en veure que se'ls acostava el foc, segons va confirmar el conseller d'Interior, Felip Puig. Segons va explicar l'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, les víctimes són pare i filla i també hi ha una altra persona ferida greument amb politraumatismes pel mateix motiu, que seria la mare de la noia. L'alcalde va dir que les víctimes mortals haurien picat contra les roques i després haurien caigut a l'aigua, on es van trobar els cossos.

La família, de nacionalitat francesa, havia abandonat el cotxe a la carretera en veure que s'acostaven les flames de l'incendi que cremava a peu de l'N-260 des de quarts de vuit del vespre. Les tres persones haurien baixat per la muntanya en direcció al mar però s'haurien equivocat i en comptes d'anar a parar a la platja del pi com van fer la majoria de persones que, com ells, fugien del foc, van anar a parar al penya-segat. “Per mala sort un grup de persones han baixat per un altre camí i han anat a parar a un penya-segat. S'han espantat perquè tenien el foc darrere i s'han tirat pensant que arribarien a mar”, va dir l'alcalde.

Imatge “dantesca”

Segons Joan Gubert, regidor de l'Ajuntament de Portbou, la imatge d'ahir a la tarda era “dantesca”, amb moltes persones ferides. Ell va ser un dels testimonis que van veure com la gent baixava muntanya avall i com tres d'aquestes persones van caure al mar.

En total, l'Ajuntament calcula que hi va haver unes 150 persones que van abandonar els cotxes a mitja carretera en veure que les flames anaven cap a ells i que tenien por de quedar atrapades a la carretera. Quan van arribar a la platja, van ser ajudades per gent de Portbou, que es va desplaçar al lloc amb barques i a peu per atendre-les. Segons els testimonis, van arribar esgarrinxats per la vegetació que hi ha a la zona i amb petites fractures a les cames i als peus. Se'ls va atendre a diverses sales habilitades al municipi, on també se'ls va donar sopar. A última hora, la majoria d'afectats van tornar a agafar els seus vehicles i marxaven ja de Portbou. L'alcalde, Josep Lluís Salas, va dir que se sentia molt orgullós de com el poble s'havia bolcat amb l'accident. Fins i tot es van oferir cases dels veïns perquè els afectats hi poguessin dormir.

Segons dades que va donar el departament d'Interior, a Portbou hi va haver ahir un total de 14 ferits, dos d'ells molt greus i deu de lleus, i les dues persones mortes

L'origen, una burilla

El foc es va originar a quarts de vuit del vespre al costat de la carretera N-260, prop d'una benzinera que hi ha a Portbou, en direcció a Cervera de la Marenda. L'alcalde, Josep Lluís Salas, va dir ahir que la causa de l'incendi, que va cremar 50 hectàrees, podria haver estat una burilla de cigarreta llençada des d'un cotxe. Salas va relatar que havien vist com s'originava el foc i que si hi hagués hagut els bombers al poble s'hauria pogut apagar en poca estona. “Els bombers eren tots a la Jonquera i el primer cotxe ha tardat a arribar uns quaranta-cinc o cinquanta minuts. No és culpa de ningú, però les circumstàncies no hi han ajudat.” Sobre això Salas va dir que tampoc hi va ajudar el fet que s'hagués de desviar tots els vehicles per l'N-260 a Portbou, quan es van tallar la carretera N-II i l'AP-7 a la Jonquera, pel col·lapse que va provocar.

El foc s'hauria apagat abans si hi hagués hagut bombers, però eren tots a la Jonquera
Josep Lluís Salas
alcalde de portbou
Alguns s'han espantat perquè tenien el foc darrere i s'han tirat pensant que arribarien a mar
Alguns conductors en veure que els encerclava el foc han baixat pel penya-segat
Felip Puig
conseller d'interior


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona