Societat

Anar de vacances i fer de ramader

Molts professionals del sector primari ofereixen casa de pagès i l'opció de conèixer l'ofici

Una granja de Vallfogona de Balaguer permet apadrinar vedells

La majoria, famílies amb nens

“Vam aprofitar una casa familiarper fer-hi un allotjament rural i complementar el negoci”

Cal Xut de Balaguer és una casa de pagès per a quatre o sis persones que regenta Roser Serret. La singularitat d'aquest establiment turístic és l'oferta complementària a què els clients es poden acollir i que és conèixer de primera mà una granja de vaques. Els turistes poden visitar-la, aprendre i, fins i tot, tastar llet acabada de munyir. I com a reclam, l'oportunitat d'apadrinar un vedell de vaca frisona, la millor raça pel que fa a la producció lletera.

Això és l'agroturisme o les cases de pagès, que són una de les modalitats d'allotjament rural, sempre vinculades a una activitat agrària.

La Roser i el seu marit tenen aquesta explotació ramadera com la seva principal activitat i també com a primera font d'ingressos, però “vam voler aprofitar una casa familiar de Balaguer per convertir-la en allotjament rural i així complementar, diversificar i ampliar el negoci”. La Roser explicava que “de moment n'estem contents, la tenim oberta tot l'any i no ens esperàvem que la tinguéssim ocupada tants dies”. I és que la majoria de caps de setmana i en períodes de vacances la tenen reservada, tot i que afluixa a l'hivern. També els ha sorprès que al marge de l'interès per la granja de vaques la lloguin persones procedents de tot Europa per fer rutes ornitològiques al pla de Lleida i el Prepirineu. Roser Serret afirma que és “un món nou que no sabíem que atreia tanta gent”, ja que són turistes amb més recursos, que vénen expressament per veure trencalossos, voltors o aus de secà i que necessiten un allotjament sobretot per dormir, perquè la resta del dia fan ruta per contemplar aquestes espècies d'ocells.

La majoria de clients de Cal Xut, però, són famílies amb infants que aprofiten una escapada per conèixer Balaguer i la Noguera i també l'explotació ramadera. La Roser els guia per la granja, per veure les 400 vaques que hi tenen, com s'alimenten, com dormen, com passen tres cops al dia pel sistema automàtic de munyida i com la llet fa tot el procés fins a les cisternes de refrigeració on es manté mentre s'espera que un camió la reculli cada dia i la porti a les plantes industrials. Un dels racons més singulars és on hi ha els vedells, alguns amb només un dia de vida. Una dotzena d'aquests animals ja han estat apadrinats per visitants. A més, en ocasions Cal Xut també rep grups escolars per fer el mateix recorregut. Es tracta d'una forma diferent de fer turisme i que també desperta l'interès de visitants, tot i que amb més afluència en períodes menys tradicionals pel que fa a les vacances.

Internet i “sobretot el boca-orella” són els principals sistemes de promoció que té una activitat recent per a aquesta família de la Noguera i que ara fins i tot es planteja ampliar el negoci de l'agroturisme amb una segona casa de pagès al mateix poble de Vallfogona de Balaguer. La Roser, però, manté que la principal activitat és la granja i que per això no es dedicaran a fer menjars o altres serveis a l'allotjament rural. I és que les vaques donen molta feina cada dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona