Societat

Escapada a Núria i al Canigó

Es posa en marxa un producte turístic amb dotze itineraris entre aquests dos referents excursionistes del Pirineu

Els punts de referència són els refugis de muntanya que es troben en el recorregut

La Ruta del Torb només és vigent a l'estiu, fins al 23 de setembre, i depèn del temps

Núria, Ulldeter, Merialles, Mentet, Rojà, el Canigó, el Puigmal, Noucreus, Carançà, etc. són indrets del Pirineu català i nord-català indispensables en el diccionari de l'excursionisme català. Un producte turístic que s'ha posat en marxa aquest mes d'agost ofereix diverses maneres de fer el trajecte senderista i excursionista per excel·lència al país entre Núria i el Canigó a través dels camins ramaders i excursionistes històrics, i sobretot amb els refugis d'alta muntanya com a referents.

Hi ha diverses possibilitats, perquè tothom puguin trobar la ruta que s'adapta a la seva preparació física. Les rutes es fan prenent com a referents els principals refugis de muntanya del Ripollès, del Conflent i del Vallespir. Per això el producte turístic s'anomena la Ruta dels Refugis del Torb. El torb és un vent típic de la zona. Són ventades que aixequen la neu.

En principi s'ofereixen dues opcions generals. La Torb Standard és un recorregut de cinc dies entre Núria, Ulldeter, Merialles, Mentet, Carançà i una altra vegada Núria. I la Torb Altitude, en canvi, és una ruta de set dies durant la qual es fan set cims típics d'aquesta zona pirinenca. El recorregut en aquest cas és per etapes entre Núria, Ulldeter, Merialles, el Canigó, una altra vegada Merialles, Mentet, Carançà, Núria i el Puigmal. Els pics als quals es puja són, a part del Canigó i el Puigmal, Bastiments, la collada Verda, puig de serra Gallinera, Noucreus i Noufonts.

En tots dos casos, l'itinerari és d'un total de 73,3 quilòmetres de recorregut amb una altitud mínima de 922 metres i una de màxima de 2.771 metres, i amb desnivells acumulats de 4.972 metres, tant ascendents com descendents. La Ruta dels Refugis del Torb ofereix també altres possibilitats, com ara la volta al Puigmal (Núria-Corral Blanc), el descens al Vallespir (Ulldeter, xalet de Conques i Merialles) i dividir en dos la travessa, tant la de cinc com la de set dies. En total, hi ha fins a una dotzena de rutes.

Els que volen fer aquesta travessa han de fer una reserva prèvia al web www.refugisdeltorb.com i segellar el forfet que se'ls lliurarà al refugi des del qual comencin la ruta obligatòriament al de Núria, al d'Ulldeter, al de Merialles, al de Menter i al de Ras de Carançà. L'itinerari es pot començar en algun dels quatre primers i és indiferent la direcció en què es faci.

L'oferta per fer la Ruta del Torb només és vigent a l'estiu, fins al 23 de setembre. Tot i això, pot ser que no es pugui fer en dies concrets a causa de la meteorologia. No és rar que hi hagi nevades en aquesta zona del Pirineu, tot i que sigui estiu.

Aquesta ruta pels refugis del Torb es pot fer amb un grup obert de persones i acompanyats per un guia i, si s'opta per un grup tancat, també hi ha la possibilitat de tenir l'acompanyament d'un guia professional.

El preu per fer la ruta és de 161 euros i inclou la reserva als allotjaments de l'itinerari, una samarreta identificativa, un mapa llibret de l'editorial Alpina, la targeta de pas per segellar als refugis, un sac esportiu i, entre altres coses, un obsequi per als que l'acabin. Hi ha previstos descomptes per als excursionistes federats i per als menors de 30 anys. Aquesta ruta la promouen la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Camprodon, Vallter 2000, Vall de Núria, El Ripollès Turisme, Els Bastions, l'editorial Alpina, la xarxa Itinerànnia i Vall de Ribes.

73,3
quilòmetres.
Són els que sumen els dos itineraris, que passen pel Ripollès, el Conflent i el Vallespir.

LES XIFRES

5
refugis.
És obligatori acreditar el pas pels de Núria, Ulldeter, Merialles, Mente i Ras de Carançà.

L'ornitologia com a atractiu turístic, a la Cerdanya

La comarca de la Cerdanya és una localització important des del punt de vista ornitològic per l'elevat nombre d'espècies que s'hi localitzen. Conscients d'aquest potencial, i vist l'increment de l'interès per aquest tema, i no només des del punt de vista científic, la comarca s'ha promocionat a la Bristish Birdwatching Fair de Rutland Water, al Regne Unit. És la fira de turisme ornitològic més important de les que se celebren al continent europeu. La promoció cerdana s'ha fet conjuntament amb l'Alt Urgell i ha anat a càrrec del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Les comarques de la Cerdanya i l'Alt Urgell són importants per als que practiquen el turisme ornitològic, perquè hi ha localitzades un noranta per cent de les prop de quatre-centes espècies d'aus que hi ha a Catalunya. A part, és especialment rellevant el fet que és un dels pocs indrets a Europa on es poden observar juntes i nidificant les quatre rapinyaires necròfagues. Es tracta del trencalòs, l'aufrany, el voltor comú i el voltor negre. Sigui com sigui, la comarca de la Cerdanya consolida encara més la seva oferta turística amb l'ornitologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER