Montgat inicia un pla integral per satisfer les necessitats dels joves

En quatre anys pretén assessorar-los en matèria educativa, laboral o d'habitatge

El pla és una eina de treball que ha de desplegar les línies estratègiques de les polítiques de joventut a Montgat, des d'ara i fins al 2012, i ha tingut la participació dels joves i de les entitats que els agrupen, aportant les seves idees i demandes en tot allò que els afecta, sobretot en àmbits com ara l'educatiu, el laboral, l'oci o l'habitatge. Aquests són els aspectes que més preocupen els joves de la vila, els quals, a més d'exigir programes que desencallin algunes d'aquestes problemàtiques, reclamen espais de trobada per evitar la dispersió d'aquest sector de la població de què fan part les persones d'entre 15 i 29 anys i que representa prop del 17% de la gent que viu al poble.

El projecte neix amb dos elements que esdevenen clau com a punts de partida per tal de millorar tots aquests dèficits. En primer lloc, el paper del Consell de Joves i del web montgatjove.cat, creats a finals de l'any passat i que s'espera que ampliïn la seva interlocució amb tots els joves de la vila. I en segon lloc, l'estrena prevista per l'últim trimestre de l'any de l'Espai Jove de Can Casanovas, que suposarà un equipament propi per a usos juvenils i un pas endavant en la possibilitat de fomentar una més gran cohesió territorial del jovent montgatí.

Habitatge i treball

Entre les intervencions que s'han promès amb la posada en marxa del pla, moltes de les novetats corresponen a l'àmbit ocupacional i d'habitatge. Així, d'una banda es preveu la creació d'una borsa de treball jove i de seminaris als instituts que sensibilitzin els alumnes per convertir-los en futurs emprenedors. D'altra banda, i pel que fa a l'accés a l'habitatge, el document fa un compromís doble: obrir una línia de pisos públics de lloguer al Turó del Sastre, i tenir una borsa pròpia d'habitatge per a joves, a part de tenir més presència en bosses d'altres municipis propers i d'assessorar sobre qüestions relatives als ajuts i subvencions per a l'emancipació. En matèria sanitària, el projecte contempla fer campanyes i accions de sensibilització per alertar dels riscos d'algunes conductes que poden tenir lloc en el lleure nocturn, mentre que en l'àmbit de l'oci i del lleure s'idea fer una mostra de teatre juvenil i una altra d'art jove, així com establir un cens de joves creadors i poder dotar amb beques músics emergents de Montgat i d'altres poblacions veïnes com ara el Masnou, Alella o Teià.

El pla va ser aprovat per unanimitat de totes les forces polítiques consistorials en l'última sessió plenària. La regidora de Joventut, Montse Giner (ICV-EUiA), va valorar la importància de tirar endavant aquest projecte, atesa la «mínima» oferta que els joves de la vila tenen en determinats aspectes; també va aplaudir «la implicació» de molts d'ells i va dir que és un pla «obert i dinàmic» que s'haurà d'aplicar «pas a pas».

Moltes carències d'oci

J.G.N.

Per elaborar el pla, el consistori va fer una exploració pel que fa a les inquietuds dels joves de la vila amb un qüestionari i dos debats amb representants d'entitats juvenils. De tot plegat, es va extreure que el 84% dels joves montgatins no troben a Montgat tot el que necessiten, centrant aquestes mancances en l'oci i en el lleure. El contacte entre l'administració i el jovent també conclou que només formen part d'associacions un 34% dels joves i que la gran majoria d'enquestats no coneix les entitats juvenils locals. A gairebé 7 de cada 10 joves els preocupa el tema de l'habitatge i la majoria diuen que no tenen cap informació sobre política i cooperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.