Fecsa augmenta el cabal del Noguera Pallaresa per descens dels «raiers»

La companyia Fecsa-Endesa augmentarà el cabal del riu Noguera Pallaresa per facilitar el descens dels raiers, (antics conductors de basses fabricades amb troncs de fusta units) que tindrà lloc diumenge que ve, 5 de juliol.

D'aquesta manera, la companyia elèctrica torna aquest any a col·laborar amb l'Associació Cultural dels «Raiers» del Noguera Pallaresa que rememora el tradicional descens dels troncs de fusta i altres mercaderies des dels Pirineus fins al litoral aprofitant la corrent dels rius.

Segons Fecsa-Endesa, el cabal del riu es mantindrà constant a 30 metres cúbics per segon entre les deu del matí i les quatre de la tarda de diumenge que ve. Aquest volum fluvial s'extraurà dels embassaments de la capçalera del Noguera Pallaresa i del Cardós, mitjançant la posada en funcionament de forma escalonada de les centrals d'Espot, La Torrassa i Llavorsí.

Altres col·laboracions de la companyia amb la Festa dels Raiers, que aquest any arriba a la 31a edició, amb la cessió del terreny per fer el dinar posterior a la baixada de «rais» al paratge denominat el Vernedot, pròxim a la central de La Pobla de Segur, i la cessió durant tot l'any del magatzem on l'associació guarda els troncs que serveixen per construir els «rais».

La festa rememora l'ofici dels «raiers», que van finalitzar la seva activitat en els anys trenta del passat segle.

Abans de l'aparició dels camions, de la construcció dels principals eixos de comunicació i dels embassaments en el curs dels rius, el transport de fusta i altres mercaderies des dels Pirineus fins a les terres planes i del litoral es feia aprofitant la corrent dels rius.

L'ofici de «raier» consistia en la construcció d'embarcacions amb els mateixos troncs -els rais- i la seva conducció, gens fàcil, per via fluvial fins als grans centres de transformació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.