Societat

Miguel Ángel Gimeno

President de TSJC

Com afronta la justícia el 2013

Miguel Ángel Gimeno

L'any 2012 ha estat un any molt difícil per a la justícia. Immersa en una situació de crisi generalitzada, la justícia tampoc no n'ha escapat i ha viscut de forma molt directa les conseqüències d'aquesta crisi. L'accés a la justícia és un dret fonamental en si mateix, i tots els poders públics tenim l'obligació de promoure'l i garantir-lo. Les polítiques d'austeritat no poden ser una coartada per posar murs i barreres a aquells que se'ns apropen per reclamar justícia.

Els membres de la carrera judicial, des dels magistrats, jutges, fiscals i advocats fins als funcionaris i treballadors de l'administració de justícia, ens hem fet visibles i ens hem unit a les queixes per la situació actual de la justícia, que creiem que és insostenible.

Les reformes proposades pel Ministeri de Justícia ataquen directament les bases i els fonaments de la justícia. La justícia és un servei per a tots els ciutadans, sense cap mena de distinció, i moltes d'aquestes reformes afecten directament els seus drets. Com a president del TSJC sí que vull destacar de forma molt especial i preocupant les reformes i situacions que han despertat gran problemàtica social, com són els casos de les taxes judicials i dels desnonaments. La justícia és un dret del ciutadà, que ha de poder recórrer a ella sempre que ho necessiti, i les taxes són una barrera per a molta gent que veurà un impediment en el seu ús. D'altra banda, els desnonaments són un drama humà que els jutges vivim de primera mà i al qual no sempre podem respondre com ens agradaria o com la persona afectada esperaria. La manca d'una normativa adequada en aquest tema no ens permet donar una resposta més personalitzada a les necessitats de cada cas i els jutges patim profundament aquestes situacions a l'hora de resoldre.

Desitjo que en el nou any que comencem trobem solucions per a tots aquests problemes, que el ciutadà senti la justícia com a seva i que som al seu costat per ajudar-lo i que a ells ens devem i tenim la nostra raó de ser.

El ciutadà es mereix una justícia de qualitat, àgil i moderna. Cal que en aquest any que iniciem ens esforcem per redreçar la situació de la justícia i puguem oferir-li el que es mereix: una justícia de més qualitat en què la feina de tots quedi reflectida en el dia a dia, en una idea força que està començant a reeixir i que és que el servei públic judicial no és una despesa, sinó una inversió tant en termes socials com productius.

Durant l'any 2013 ens hem de comprometre a redreçar la manca de confiança dels ciutadans en les seves institucions, i molt especialment en la justícia.

Per això desitjo per aquest 2013 que ara comencem que es garanteixi l'accés a la tutela judicial efectiva i la protecció dels drets individuals i col·lectius de les persones, que es respecti la independència judicial, que la inversió social i productiva en justícia continuï i que, amb tot plegat, continuem oferint, dins de les possibilitats de què disposem, el millor servei públic judicial possible als ciutadans, mantenint el mateix compromís per part dels actors públics del servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp