Societat

Salvador Cardús

Sociòleg

L'any més estressat de la nostra vida

Salvador Cardús

“L'expectativa històrica de poder assolir un marc definitiu de llibertat nacional i profunditat democràtica, tindrà el país en la tensió necessària per superar el tràngol”

No és el meu ofici fer pronòstics però, per bé o per mal, m'atreveixo a dir sense gaire risc d'equivocar-me que som davant del que serà un dels anys més estressats de la nostra vida. D'una banda, estrès econòmic i social, no tan sols per la crisi que –esperem-ho– tocarà fons i deixarà ferides socials profundes, sinó per les polítiques econòmiques europees, que centrifuguen els seus problemes cap a les perifèries més febles, i de la política econòmica espanyola –sí, diguem-ne “política”–, que centrifuga la seva incompetència cap als territoris més productius, com Catalunya, escanyant-nos fins a l'asfíxia. Com ha anat repetint el nostre govern, aquí les retallades ja han tocat os, mentre que a bona part de la resta d'Espanya tot just li han vist les orelles.

D'altra banda, el país viurà en una permanent situació d'estrès polític, amb sacsejades sovintejades. L'àmplia voluntat política que ha donat lloc a una majoria parlamentària favorable al dret de Catalunya a decidir el seu futur, i que ha permès la constitució d'un govern que s'ha compromès a què es pugui exercir, serà sotmesa a una pressió mai no vista en els darrers trenta anys. L'Estat utilitzarà totes les forces, legítimes i il·legítimes, per evitar que aquesta voluntat pugui ser expressada, molt particularment intentant dividir la societat catalana. No estic segur que tots plegats siguem encara prou conscients del grau de virulència i les males arts que s'utilitzaran, i només puc dir que tinc grans esperances en la maduresa dels catalans a saber-hi plantar cara sense deixar-se caure en les provocacions.

Tanmateix, i no sense molt de patiment i alguns trencaments personals i socials, crec que aquest 2013 la societat catalana demostrarà fins a quin punt està ben trenada per fer front a aquesta situació tan adversa. De la mateixa manera que el fracàs de l'Estatut del 2006 no va portar cap frustració col·lectiva, sinó una reacció popular a la recerca de nous i millors horitzons, ara, l'expectativa veritablement històrica de poder assolir un marc definitiu de llibertat nacional i profunditat democràtica crec que mantindrà el país en la tensió i l'alerta necessàries per superar el tràngol. No, l'Estat no ens dividirà socialment ni ens desmoralitzarà políticament.

En resum, si per a tots els que hem nascut després de la segona meitat del segle XX el 2013 pot ser l'any més difícil que haguem viscut com a país, també crec que ens ajudarà a superar-lo el fet de saber que és el preludi, també, del que serà l'any més carregat
d'esperança dels darrers tres-cents anys: el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona