Societat

Com arribar-hi. Vallnord. Grandvalira. Naturlandia. Palau de gel de Canilo. Caldea. Propostes d'hivern a Andorra

S'hi arriba per carretera amb vehicle privat i hi ha línies regulars d'autobusos que fan el recorregut des de Barcelona, Girona, Reus i Lleida. Inclou els sectors d'Arcalís, Arinsal i Pal. www.vallnord.com. Inclou els sectors d'Encamp, Canillo, El Tarter, Soldeu, Grau Roig i Pas de la Casa. www.grandvalira.com. www.naturlandia.ad. www.palaudegel.ad. www.caldea.com

Sense esquís

Andorra proposa un ventall d'activitats que permeten gaudir de la neu i descobrir la natura a l'hivern, més enllà de l'esquí

Dades d'interès


Per gau­dir de la neu d'Andorra no cal calçar-se uns esquís. El prin­ci­pat dels Piri­neus ofe­reix una gran vari­e­tat de pro­pos­tes perquè tot­hom que ho vul­gui pugui apro­par-se a la neu i pas­sar una jor­nada envol­tat de natura fent altres acti­vi­tats. De fet, n'hi ha per a tots els gus­tos: de pen­sa­des per al turisme fami­liar, altres que no reque­rei­xen cap pre­pa­ració física, i hi ha també opci­ons per als amants del risc i l'aven­tura.

Andorra dis­posa del domini esquia­ble més gran dels Piri­neus, Grand­va­lira, que, amb 210 quilòmetres de pis­tes, ofe­reix acti­vi­tats com­ple­mentàries per a tots els públics, igual que el domini de Vall­nord, amb 93 quilòmetres de pis­tes. Per als amants de l'esquí nòrdic hi ha 15 quilòmetres de pis­tes a Natur­lan­dia, un espai lúdic fami­liar. Amb tota aquesta neu, les pro­pos­tes d'hivern són molt vari­a­des. Cal remar­car-ne les adreçades al públic fami­liar, un seg­ment nombrós que reclama acti­vi­tats en què es pugui donar cabuda als més petits de la casa. El múixing, tir de tri­neu amb gos­sos, és una bona opció per fer una pas­se­jada en família. A més, l'acti­vi­tat es com­ple­menta amb una expli­cació sobre com es pre­pa­ren els gos­sos i qui­nes són les ordres que es donen als ani­mals. Per als qui vul­guin anar a la des­co­berta de la natura, s'orga­nit­zen sor­ti­des amb raque­tes de neu, que són el mitjà ideal per a les per­so­nes no esquia­do­res de totes les edats que volen gau­dir de la neu i la mun­ta­nya sense ris­cos. Són també una bona ini­ci­a­tiva per allu­nyar-se de les pis­tes més con­cor­re­gu­des. Les raque­tes no reque­rei­xen cap tipus de pre­pa­ració física, ja que cadascú pot triar el recor­re­gut i el ritme de la marxa. Hi ha diver­ses moda­li­tats i nivells, però per anar amb petits es pot triar un recor­re­gut guiat al llarg del qual un moni­tor expert ofe­reix noci­ons d'inter­pre­tació de la natura.

Tri­neus i tobo­gans

A par­tir del clàssic tri­neu, a Vall­nord s'ha desen­vo­lu­pat una nova acti­vi­tat. Es tracta de l'Snow Snake, molt sem­blant a l'atracció de platja de la banana gegant. Està pen­sada per a grups de 25 per­so­nes i té una estruc­tura de petits tri­neus indi­vi­du­als que s'engan­xen els uns als altres en fila índia for­mant una «serp de neu» que fa un des­cens per les pis­tes d'esquí. A Natur­lan­dia hi ha els tobo­gans de neu Tubby i el Tobo­tronc, el tobo­gan alpí més llarg del món.

Una altra pos­si­bi­li­tat és el Làser Com­bat, un joc segur i net pen­sat per a petits i grans. Els par­ti­ci­pants por­ten un sen­sor col·locat en una cinta que va al cap, i cada cop que es dis­para amb el làser, es van gas­tant vides. No cal dur roba espe­cial ni es neces­sita bona forma física. El res­pon­sa­ble de l'acti­vi­tat, con­trola cons­tant­ment el joc mit­jançant un ordi­na­dor. El palau de gel de Cani­llo, al peu del domini de Grand­va­lira, ofe­reix una acti­vi­tat sem­blant adreçada a infants a par­tir de 10 anys. Es tracta de l'Ice Làser Com­bat. Només cal por­tar saba­ti­lles espor­ti­ves. El preu de l'acti­vi­tat inclou les pro­tec­ci­ons d'hoquei perquè els par­ti­ci­pants no es facin mal si cauen.

Sobre rodes

També al palau de gel de Cani­llo es pot prac­ti­car el kàrting sobre gel en la moda­li­tat de cir­cuit mar­cat. És per a més grans de 16 anys i també dis­po­sen d'un vehi­cle adap­tat per a per­so­nes dis­ca­pa­ci­ta­des. Els apas­si­o­nats dels vehi­cles poden apro­fi­tar la seva estada a Andorra per fer un curs de con­ducció sobre gel. A Grand­va­lira hi ha l'escola l'Escola Audi, en la qual s'impar­tei­xen clas­ses diri­gi­des per pro­fes­si­o­nals amb vehi­cles 4x4, i també s'hi poden con­duir bug­gies i fer cam­pi­o­nats amb els amics.

Per als afi­ci­o­nats al fut­bol que pas­sin uns dies a Andorra amb un grup d'amics, aquest any s'estrena una nova acti­vi­tat al palau de gel de Cani­llo: el fut­bol sobre gel. Les com­pe­ti­ci­ons es fan en grups de més grans de 16 anys.

Bici­cleta i tri­ci­cle

Altres vehi­cles adap­tats a la neu que tro­bem a Vall­nord són l'Ski Bike i el Trikke Skki. En el pri­mer cas es tracta d'una bici­cleta que ens comp­tes de rodes té esquís. Els pedals són els remun­ta­dors de l'estació, un cop a dalt cal anar bai­xant. Es tracta d'una acti­vi­tat per a tota la família ja que són vehi­cles molt fàcils d'uti­lit­zar i només cal una expli­cació prèvia d'un moni­tor. El Trikke Skki és una mena de tri­ci­cle sobre esquís amb tres punts de recol­za­ment.

Sen­sa­ci­ons extre­mes

Per als qui volen afe­gir emo­ci­ons noves al fet d'esquiar, hi ha també opci­ons. Vall­nord dis­posa de la pri­mera escola de para­esquí dels Piri­neus per ini­ciar-se en la pràctica de l'speed ride, un esport que com­bina les sen­sa­ci­ons del para­pent amb l'aven­tura de sobre­vo­lar les pis­tes, tot esquiant. Si el que es vol és no tocar de peus a terra també hi ha la pos­si­bi­li­tat de sobre­vo­lar les pis­tes de Grand­va­lira en para­pent o bé prac­ti­car l'heli­esquí, que con­sis­teix a fer-se enfi­lar als cims fora de pista a bord d'un helicòpter i, des d'allà, bai­xar esquiant.

Els llacs gelats d'ori­gen gla­cial són l'espai on es prac­tica el sub­ma­ri­nisme sota gel. A aquests espais s'hi acce­deix fent esquí fora de pista o amb helicòpter. També hi ha la pos­si­bi­li­tat de fer bate­jos sota gel per per­so­nes sense experiència en sub­ma­ri­nisme.

Per a qui pre­fe­reixi aigües més tem­pe­ra­des, la millor opció és reser­var unes hores per pas­sar per Cal­dea, el cen­tre ter­molúdic més gran del sud d'Europa.

Les pistes a la llum de la lluna

Un cop s'acaba la jornada d'esquí i tanquen les pistes, hi ha una altra manera d'apropar-se a aquests espais. Es tracta del Gicafer, un vehicle amfibi que permet recórrer el camp de neu d'Ordino-Arcalís a la llum de la lluna i amb el silenci com a banda sonora de la descoberta. Es tracta d'una activitat per a tots els públics amb un vehicle adaptat per a tot tipus de terrenys en el qual es pot seure confortablement mentre el conductor explica les característiques de l'entorn. La sortida es complementa amb una aturada en una cova on es poden admirar les capricioses formes del gel a la llum de les torxes, mentre es pren una beguda calenta. Més informació: www.gicafer.com Per als més aventurers, també hi ha la possibilitat de fer un recorregut amb motos de neu a la llum de la lluna, que ens permetrà contemplar els estels i les constel·lacions del firmament i resseguir les petjades dels animals que, desafiant el fred, viuen a tocar de les pistes d'esquí d'Andorra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.