Societat

Catalunya, nevada

El temporal de neu s'ha generalitzat a Catalunya a la matinada i la nevada ha agafat a cotes baixes

La preocupació se centra ara en l'onada de fred que arribarà diumenge al matí

Les prediccions s'han complert i la neu ha fet acte de presència a gran part de Catalunya. L'episodi ha estat especialment intens a partir de la una de la matinada i a les comarques centrals on la neu acumulada ha estat d'uns 15 centímetres a la Conca de Barberà, Les Garrigues i l'Anoia.

El fet que les nevades han estat de matinada, i especialment perquè és la de dissabte, ha contribuït a fer que les incidències del temporal hagin estat mínimes. Tot i això, s'han hagut de tallar algunes carreteres, hi ha cases sense llum i hi ha hagut retards a l'aeroport del Prat. Trenta municipis han activat plans d'emergències, sobretot per afectacions viàries.

A partir de l'una d'aquesta migdia es dóna per finalitzat l'avís de la nevada i es passarà a fase de prealerta al Pla Neucat. La preocupació se centra ara en l'onada de fred que arribarà diumenge al matí. El director general del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, ha explicat que la massa d'aire fred s'estancarà sobre el país i les temperatures per sota zero dominaran fins dilluns i possiblement també fins dimarts.

La nevada enfarina Barcelona

La neu ha fet acte de presència aquesta matinada a la ciutat de Barcelona, on l'Ajuntament ha activat la fase d'emergència 2 del Pla d'Actuació d'Emergència Municipal per a Neu i Gel. A partir de les tres i fins a les set, la nevada s'ha intensificat i ha enfarinat la part alta de Barcelona, especialment els districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Horta Guinardó i Nou Barris.

Les acumulacions de neu més grans, però, són a la serra de Collserola, amb més de cinc centímetres al Tibidabo, Vallvidrera, les Planes i la Floresta. Segons informa la Guàrdia Urbana de Barcelona, aquest matí estan tallades per la neu la carretera de l'Arrabassada (BP-1417), la de Molins de Rei (BV-1468) i de Vallvidrera a les Planes (BV-1462).

Per la seva part, TMB ha suspès el servei de les línies de bus 102, 108, 111 i 128. L'aeroport del Prat ha activat el pla contra el gel i hi ha retards de fins a dues hores des de les sis del matí.

Gruixos de neu importants

A tot el país s'han anat acumulant gruixos de neu importants. A cotes baixes destaquen els 10 centímetres de la Granadella, a les Garrigues, i els 8 de Corbera de Llobregat. Al Vallès, a la mitjanit ja s'han fet visibles les primeres volves de neu. A Matadepera, situat a 400 metres d'altitud sobre el nivell del mar, s'han acumulat gruixos de 5 centímetres. A Sant Cugat del Vallès hi ha 3 cm.

Les comarques de Lleida i Tarragona també han quedat emblanquinades. A Les Borges Blanques la neu ha començat a caure amb intensitat poc abans de les 3 de la matinada. Duran les primeres hores, la neu no ha agafat a la carretera gràcies a la sal que s'hi havia abocat durant el dia com a mesura preventiva davant la previsió meteorològica.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les vuit del matí un total de 56 trucades relacionades amb la neu i el fred, de les quals 11, al Vallès Occidental, 11 al Barcelonès i 7 al Baix Llobregat. La majoria, per problemes en el trànsit.

Pròximes hores

En les pròximes hores, la temperatura a partir de 1.500 metres serà d'uns 5 o 6 graus sota zero. Diumenge, les temperatures poden ser d'uns dos graus arran de la costa i de 36 graus sota zero a 5.000 metres. Unes xifres que representen un llindar mínim de les temperatures. També hi ha avís per vent i per fort onatge. A la Costa Brava, la tramuntana pot provocar onades de 2,5 metres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona