La sardana

Lloret homenatja Xavier Forcada

El 46è Aplec de la Sardana de Lloret de Mar incorpora novetats destacables i la presència de les cobles Ciutat de Girona, La Principal del Llobregat i La Flama de Farners

El pianista i compositor Xavier Forcada (Barcelona, 1943) serà el protagonista indiscutible del 46è Aplec de la Sardana de Lloret de Mar, durant el qual, amb la presència de les cobles Ciutat de Girona, La Principal del Llobregat i La Flama de Farners, s'interpretaran quatre sardanes del músic, Engrescant l'aplec, Un paradís sobre el mar (estrena), Fruit d'un llarg camí i Xavi, esforç i somriure. Aquesta última serà la sardana de conjunt. També podreu escoltar una altra obra del compositor, A bon port, en el concert de la vigília d'aplec i, segons ha avançat l'organització, en les audicions dels dissabtes d'estiu es programaran més sardanes seves. Aquest reconeixement a Forcada es fa per la seva «personalitat planera i propera envers els sardanistes i, per descomptat, per la seva obra, apreciada tant pels sardanistes com pels músics». Tot i que no s'ha dedicat professionalment a la música, Forcada té una sòlida formació musical, amb estudis de piano, solfeig i harmonia al Conservatori Municipal de Barcelona. També va estudiar el saxo i va formar el grup Mike Xavi, amb el qual va actuar durant uns anys com a pianista i saxofonista.

LES novetats

A més de la presència de Xavier Forcada, aquest any l'aplec lloretenc inclou més novetats. El concert de la vigília estarà íntegrament dedicat a sardanes amb el mar com a tema conductor, amb obres de clàssics com ara Eduard Toldrà, Juli Garreta o Joaquim Serra, entre altres compositors. En la sessió de tarda se celebrarà un concurs de sardana incògnita i s'estrenarà Un paradís sobre el mar, la sardana que Forcada ha dedicat a Lloret. I per als que vulguin aprofitar l'aplec per passar un cap de setmana d'esbarjo, hi haurà ofertes hoteleres especials i una visita a indrets emblemàtics de Lloret abans del concert de dissabte. Tot això es complementarà amb un dinar popular (14.00), un espectacle infantil (17.00), una exhibició de les Puntaires de Lloret i el concurs de colles.

altres aplecs

Les cobles Jovenívola de Sabadell, Mil·lenària i Sabadell participaran en el 71è Aplec de Mollet del Vallès (1 de maig, parc de can Mulà, a 1/4 d'11 del matí i a 1/4 de 5 de la tarda), que inclourà un concurs de colles, un altre de sardana incògnita, una exhibició de colles veteranes i, després de dinar, el tradicional ball rodó. Oliana (Alt Urgell) celebrarà el 14è Aplec de la Sardana (1 de maig, plaça de la Reguereta, a les 12 del migdia i a les 4 de la tarda), amb un concurs de colles, un dinar de germanor i una sessió de balls vuitcentistes. També Maspujols (Baix Camp) viurà el seu aplec (1 de maig, pati de les escoles velles, a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda), amb les cobles Ciutat de Reus i Pare Manyanet. I Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) arriba ja a la 77a edició del seu aplec (5 de maig, bosc de la Torre, a les 11 del matí i a 2/4 de 5 de la tarda), amb concurs de colles i dinar popular. I per als que vulgueu anar una mica més lluny, Montpeller (Occitània) us ofereix el 15è Aplec de Primavera (4 de maig, esplanada de Charles de Gaulle, a les 3 de la tarda), amb la Sant Jordi i La Principal del Rosselló.

Però també us podeu acostar a Begues (Baix Llobregat) per escoltar l'interessant Concert participatiu de la cobla Marinada (4 de maig, antic escorxador, a les 6 de la tarda), en què el públic podrà escollir algunes sardanes i fins i tot dirigir la cobla.

29 Sardanes Les tres cobles tocaran 29 sardanes, a més del galop d'entrada previ al concurs de colles improvisades. 5 Sardanes L'homenatge a Xavier Forcada inclourà la interpretació de 5 sardanes de l'autor, entre l'aplec (4) i el concert (1).

LES DATES

04-05-2013 La cobla Ciutat de Girona oferirà el concert de la vigília d'aplec a les 9 del vespre al Teatre de Lloret. 05-05-2013 L'aplec començarà a 2/4 d'11 del matí i, després de dinar, es reprendrà a les 4 de la tarda, als paratges de Sta. Cristina.

LES XIFRES

Xavier Forcada Nascut a Barcelona el 10 de novembre del 1943, va escriure la primera sardana, En Joan i la Maria Dolors, als 20 anys, i fins avui n'ha escrit una setantena, entre les quals destaca Aquest any sí (1991), la qual, com us podeu imaginar, està dedicada al Futbol Club Barcelona.

Un concert dedicat íntegrament al mar

El mar com a motiu ha estat una constant en moltes composicions per a cobla al llarg de la història. En el concert de la vigília d'aplec (Teatre de Lloret, dia 4 de maig, a les 9 del vespre) en podreu escoltar algunes. Marinera, d'Eduard Toldrà, obrirà de manera immillorable el concert, que inclourà també altres grans clàssics com ara Juli Garreta (Mar d'argent) i Joaquim Serra (Mar blava). També s'hi interpretarà una sardana de Xavier Forcada, A bon port. Mar en calma, de Josep Blanch i Reynalt, Mar alegre, de Pere Vallribera, Mediterrània (polca), de Jordi Molina, Ginesta ran la mar, de Lluís Lloansí, Verd de pi, blau de mar, de Rafel Ferrer, Missatge lloretenc, de Domènec Moner, i Costabravenca, de Ricard Viladesau, completaran el programa del concert, amb la cobla Ciutat de Girona dirigida per Jesús Ventura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida