Societat

Un pregó satíric obre les Fires de la Santa Creu a Figueres

El pregoner, Jair Domínguez, carrega contra la classe política i ironitza sobre el procés sobiranista apostant per Figueres com a nou estat d'Europa

Els figuerencs omplen la plaça de l'Ajuntament

Les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres van començar ahir amb un pregó ràpid ple de sàtira i ironia que va donar el tret de sortida a la festa major. El pregoner va ser Jair Domínguez, guionista i escriptor, que va carregar contra la classe política –va rebre tothom i fins i tot va tenir un record per a la protesta del PP figuerenc al seu pregó– i va ironitzar sobre la crisi i el procés sobiranista de Catalunya. Domínguez va apostar per proclamar la independència de la ciutat i que Figueres sigui un nou estat d'Europa. Va posar, així, una mica d'humor també a l'orgull que demostren els figuerencs de ser d'on són.

Domínguez va començar agraint a l'alcaldessa, Marta Felip, que li hagués confiat el pregó tot i estar imputat per l'Audiencia Nacional, referint-se a la polèmica que va protagonitzar arran de la intervenció en el programa Bestiari il·lustrat del 33. “Normalment els processats no tenen gaires oportunitats en aquest país. Només tenen dues opcions: anar a la presó o al consell directiu de Telefónica”, etzibava.

El pregoner va parlar de la situació econòmica –va fer referència especial als bancs– i de la sobirania de Catalunya. “Van junts. No sé quin fa de més mal arreglar”, deia. Quant a la independència, va tenir clar que “no va enlloc”. Va assegurar que cal desconfiar dels espanyols: “Un país que ha votat una pantalla de plasma com a president.” Però també dels catalans. I va acusar els barcelonins de ser centralistes. Per això va proposar que la demarcació de Girona sigui independent, però també hi va trobar objeccions. “Els gironins no m'han semblat mai de fiar. I els d'Olot, menys.” Tampoc va acabar de veure un Alt Empordà sobirà. “Si heu anat a hòsties amb els de Vilafant per l'AVE... Amb els de Vilafant, pobrets, que no han fet mal a ningú. Imagineu què passaria amb els de Roses”, pronosticava. Finalment, Jair Domínguez va apostar perquè Figueres es converteixi en un nou estat d'Europa. “Si anem a morir per la pàtria, me'n vaig amb els del meu poble. No es pot dir que siguin ni molt bons ni molt dolents, però posats que ens cardin, millor que ens cardin els de casa.”

Ahir al vespre la plaça de l'Ajuntament es va omplir de figuerencs i figuerenques, que es van aplegar per escoltar el pregó i veure la cercavila dels gegants, així com la interpretació de la sardana L'Empordà. A Figueres començava una setmana intensa de Santa Creu, després que els últims dies la ciutat ha estat patint per si la pluja els aigualia la festa. Avui, el dia gran de les Fires de la Santa Creu, els carrers de la capital de l'Alt Empordà s'ompliran de les parades de les fires, que organitza fa més de cinquanta anys el Casino Menestral Figuerenc.

LES FRASES

Sé que voleu anar a veure el Madrid, però el meu pregó serà breu, com la carrera política de Pere Navarro
Voleu ser independents i compartir país amb Barcelona? Si ja són centralistes, imagineu quan siguin capital
Hi ha esperit de germanor als carrers. Fins i tot quan pujava cap aquí m'ha saludat una senyora del PP
Jair Domínguez
pregoner de santa creu 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Secomsa a Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona