La sardana

Amb permís de la pluja

Premià de Mar recupera l'aplec que es va haver de suspendre el 28 d'abril a causa del mal temps

Un sopar popular, a un preu de 6 euros, serà el contrapunt gastronòmic de la diada sardanista.
També celebren aplecs Mollerussa, Banyuls de la Marenda, el Morell, Móra d'Ebre, Folgueroles i Vilafranca del Penedès.

El 40è Aplec de la Sardana de Premià de Mar s'havia d'haver celebrat el dia 28 d'abril passat, però la pluja, sovint gens sardanista, no ho va permetre. Finalment, l'organització ha decidit celebrar-lo el proper 25 de maig, en sessions de tarda (17.30 h) i nit (21.00 h), a la plaça de la Sardana. Amb permís de la pluja, doncs, les cobles Ciutat de Girona i Mediterrània, a la tarda, juntament amb la cobla Premià, a la nit, interpretaran 29 sardanes. Les notes de Sota els pins del pujolet, de Joaquim Serra, obriran l'aplec, que també inclourà sardanes d'Agustí Borgunyó, Jesús Ventura, Ricard Viladesau, Jordi Molina, Francesc Mas i Ros, Tomàs Gil i Membrado, Fèlix Martínez Comín, Manel Saderra i Puigferrer, Enric Ortí, Carles Rovira, Ramon Iglesias i Jaume Bonaterra, entre altres compositors. Les sardanes de conjunt del matí seran Dimarts i tretze, Pere!, de Jordi Paulí, i Ginesta florida, de Jordi Leon; i les de la tarda, Bones arrels, de David Estañol, i Aplec i cobla, feliç aniversari, de Ramon Iglesias. Tancarà la diada Premià, joia del Maresme, de Lluís Buscarons.

A mig matí, se celebrarà la cloenda del curset d'ensenyament a les escoles. Després del tradicional galop d'entrada, els més petits ballaran, acompanyats de la cobla Ciutat de Girona, L'Endalet de Premià, de Francesc Mas i Ros, i Gresca pirata, de Xavier Piñol.

Hi haurà també un sopar popular (20.30 h), que consistirà en un entrepà de botifarra de perol, una bossa de patates, beguda (refresc o aigua) i postres, tot plegat a un preu de 6 euros.

XXVIII Aplec de Vilafranca

I des de la rambla de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès (el 26 de maig, 17.00 h), les cobles Maricel i Marinada interpretaran les 17 sardanes de set tirades del 28è Aplec de la Sardana. Vilafranca sardanista, de Joaquim Soms, serà la sardana de conjunt, en un aplec en el qual també s'interpretaran Aura del Tura i Sol de Banyuls, de Conrad Saló, Marina, de Marc Timón, Amsterdam, de Jordi Paulí, El pati de l'abadia, de Francesc Cassú, Bell penedès, de Josep Saderra, i Llavaneres, de Francesc Mas i Ros, entre altres composicions.

altres aplecs

Però l'oferta d'aplecs no s'acaba aquí. Bellpuig Cobla i Jovenívola d'Agramunt participaran en el 34è Aplec de Mollerussa (el 25 de maig, jardins municipals, 19.00 h i 23.00 h), amb sardanes de set tirades. A la Catalunya del Nord, Banyuls de la Marenda viurà el 36è Aplec de la Sardana (el 26 de maig, Mas Reig, 10.30 h i 15.00 h), amb les cobles Mil·lenària i Sol de Banyuls. El Morell celebra el 5è Aplec de la Vila (el 26 de maig, parc del camí de l'estació, 11.00 h i 17.00 h), amb La Principal del Llobregat, Cossetània i La Flama de Farners. I des de Móra d'Ebre ens arriba el 40è Aplec de la Ribera d'Ebre (el 26 de maig, ermita de Sant Jeroni, 11.00 h i 17.00 h), amb la Jovenívola d'Agramunt i Vents de Riella. Finalment, a Folgueroles viuran les tradicionals 4 Hores de Sardanes (el 26 de maig, ermita de la Damunt, 17.00), amb la Bellpuig Cobla i els Lluïsos de Taradell.

La Sant Jordi obre el festival de Salisbury

I del Maresme a Anglaterra, on la cobla Sant Jordi inaugurarà el festival de música de Salisbury aquest proper divendres, 24 de maig, a 2/4 de 8 del vespre, a la St. Thomas Church. La cobla interpretarà una selecció de sardanes clàssiques, com ara Amical, de Ricard Lamote de Grignon, Llicorella, de Juli Garreta, o l'esbós simfònic Puigsoliu, de Joaquim Serra. Però també oferirà peces actuals, com ara Terra de cavallers, d'Enric Ortí, o El somni de la princesa Nerídia, de Marc Timón. De fet, l'actuació començarà des del vessant més clàssic i, a través d'un recorregut per la música dels darrers 100 anys, acabarà amb sons més propis de l'estil jazzístic. Les entrades valen 13,50 £ i l'actuació forma part de l'ampli programa del festival, en el qual la cultura catalana té una presència destacada. Nascut el 1973, el festival és tot un referent en arts, espectacles i literatura, tant amb actuacions de pagament com gratuïtes. Se celebrarà del 24 de maig al 8 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró