L'Ajuntament de Ribes llogarà els pisos socials que no ha aconseguit vendre

Dels 86 habitatges de protecció que ha impulsat l'Ajuntament, només una vintena tenen compradors

El 2007, els 86 habitatges de protecció oficial van arribar a tenir més de 700 aspirants a adquirir-los; ara, però, només hi ha compradors per a 20 pisos. Per donar una sortida a la promoció de les Roquetes, gestionada per l'empresa municipal Garraf Promocions, el govern local (PSC, ICV i ERC) aposta per crear una borsa de lloguer amb els habitatges. La promoció es començarà a construir al setembre, segons ha explicat l'alcalde, Josep Antoni Blanco.

A Ribes, la cooperativa Llar Unió Catalonia és l'encarregada de construir els habitatges. De moment, en té onze de venuts. Per aconseguir compradors per a la resta, s'han rebaixat les condicions d'empadronament que inicialment havien de complir els ciutadans interessats en els pisos; si bé en la primera convocatòria els aspirants havien de residir al municipi durant un mínim de temps, ara qualsevol persona que estigui empadronada a Sant Pere de Ribes pot aspirar a un dels habitatges. Segons la cooperativa, en cas que el 21 de setembre no s'hagin venut els pisos, no es requerirà ni tan sols l'empadronament al municipi. El president de Llar Unió Catalonia, Pedro Parra, preveu que les obres de la promoció finalitzin al desembre.

La construcció dels habitatges va provocar una intensa polèmica l'any passat, després que un augment dels preus màxims dels pisos de protecció oficial a Sant Pere de Ribes, arran d'un canvi de categoria, incrementés el preu final en uns 60.000 euros. Els beneficiaris dels habitatges van manifestar-se i van protestar en el ple, atès que van assabentar-se dels nous preus el setembre del 2008, tot i que el sorteig dels habitatges va fer-se el 2007.

El pla local d'habitatge preveu 1.526 llars noves pel 2014

Per actualitzar les polítiques d'habitatge i «aprendre d'errors anteriors», el govern de Sant Pere de Ribes està treballant en el pla local d'habitatge 2009-2014. La creació d'una borsa d'habitatge de lloguer «que garanteixi el dret dels ciutadans a tenir un habitatge» és un dels objectius del nou pla, segons l'alcalde. El govern ha presentat aquesta setmana l'esborrany del document, que disposa de dades sobre el creixement del municipi. Segons el pla, la població de Sant Pere de Ribes podria arribar a ser d'entre 34.102 i 31.393 habitants a finals del 2014, amb una mitjana de 242 nous habitatges anuals. A aquesta xifra cal sumar 74 habitatges nous més, adreçats a persones amb problemes d'allotjament (llars amb manca de recursos, persones sense sostre, etc.) Del total de 1.526 llars noves previstes per l'any 2014, s'estima que un 43% estaran excloses del mercat de l'habitatge lliure i del concertat; és a dir, el de les famílies que destinen més del 40% dels ingressos a pagar el seu habitatge.

Falta de préstecs

La negació dels préstecs per part dels bancs és el motiu pel qual els pisos de protecció oficial de Sant Pere de Ribes no es venen, segons el govern local i Llar Unió Catalonia. L'alcalde de Sant Pere de Ribes critica que la situació hagi passat d'un finançament dels habitatges «del 105%» a un que «no serà mai superior al 80%». «La gran majoria de la gent no reuneix aquestes condicions», diu Blanco. En el mateix sentit s'expressa el president de Llar Unió Catalonia, que destaca que, «en el context actual de negació sistemàtica per part de les entitats financeres dels crèdits, la gent no pot pagar». En la promoció de pisos socials de Ribes, situada a la zona de Can Puig, els habitatges tenen un preu aproximat d'entre 168.000 i 211.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.