La sardana

Tot a punt per al degà

El 86è Aplec de la Sardana de Calella proposa un programa eminentment popular, amb les cobles Marinada, Els Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal

L'aplec de Calella (el 2 de juny, 10.15 h i 16.00 h, al parc Dalmau), que aquest any arriba ja a la 86a edició, manté intacta la seva habitual proposta sardanista de qualitat. I la manté, per començar, amb la presència de quatre de les principals cobles del país: Marinada, Els Montgrins, Jovenívola de Sabadell i La Principal de la Bisbal. Conegut amb el nom d'Aplec Pairal de Catalunya, l'origen de la diada es remunta fins al 1926 i és el degà dels aplecs de la sardana i un dels més multitudinaris. Durant els últims anys, l'Agrupació Sardanista de Calella ha potenciat la vigília de l'aplec, amb un concert a la tarda de dissabte (18.30 h, al passeig Manuel Puigvert) i una doble audició a la nit de dissabte mateix (22.00 h, al passeig Manuel Puigvert).

El programa és eminentment popular, amb compositors tan coneguts com ara Jaume Bonaterra (Sota el sol de Catalunya), Pau Marons (Duet festiu), Ricard Viladesau (Vencedora i Arenys de Munt), Francesc Mas i Ros (Llavaneres) i Ramon Vilà (Enèrgica), però també hi podreu escoltar Xavier Forcada (Colla Llavors del Montgrí), Jordi Paulí (Font de la sardana), Jordi Molina (Xaloc), Enric Ortí (Tot dibuixant carícies) i Joan Làzaro (Fini). No hi faltaran tampoc Manuel Saderra i Puigferrer (Doll d'afecte), Agustí Borgunyó (Xamosa Pilar), Jaume Cristau (El càmping sardanista de Catalunya), Félix Martínez i Comín (Rosa de Sant Jordi) i Conrad Saló (Amics de Mataró). Durant la sessió de la tarda es tindrà un record per al recentment desaparegut compositor Joaquim Soms, del qual s'interpretarà Himne a Calella, que serà la primera sardana de conjunt; la segona, Record de Calella, de Vicenç Bou, no necessita cap presentació. Al matí, les sardanes de conjunt seran La sardana de les bruixes, d'Enric Sans –que l'any passat va guanyar la votació popular–, i Gegantada, de Joan Lluís Moraleda. I per al concurs de colles s'interpretarà Inquietuds juvenils, de Josep Coll i Ferrando. Hi podreu escoltar també A l'amic Floris, una sardana del compositor calellenc Jordi Feliu, L'estelada, d'Antoni Mas i Bou, Sardanes al cava (obligada de tibles i tenores), de Xavier Piñol, i Captivadora (obligada de tenora), de Josep Gispert. Festiva, de Jordi Leon, posarà el punt final a l'aplec.

Amb l'entrada de l'aplec, tots els assistents rebran una butlleta de vot, en què hauran d'anotar la sardana que els agradi més (tret de les de conjunt i les obligades) i dipositar-la a les urnes. La sardana guanyadora serà interpretada de conjunt l'any que ve. Entre els participants se sortejaran dues estades de pensió completa per a dues persones en un hotel de la ciutat per al pròxim aplec.

En cas de mal temps, la diada sardanista se celebrarà a les instal·lacions de la Fàbrica Llobet-Guri.

Fiscorn. Instrument de vent metall de la família dels saxhorns, la seva funció a la cobla és fer el baix harmònic, juntament amb el contrabaix, o assegurar l'harmonia i el ritme, tot i que també trobem passatges en què el fiscorn porta la melodia, sobretot amb la tenora.

Aplec a l'Escala

I, a l'Escala, les cobles Ciutat de Girona, Els Rossinyolets i La Principal de l'Escala amenitzaran el 38è Aplec de la Sardana (el 2 de juny, 10.30 h i 16.00 h, a la plaça Catalunya). Durant la vigília se celebraran diversos actes amb gegants, concerts i, per descomptat, més sardanes. També viuran els seus aplecs Almacelles i Vandellòs (l'1 de juny) i Bràfim (el 2 de juny).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona