Societat

Els cabals dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorça arriben als 160 i 190 metres cúbics per segon

El pantà de Riba-roja desembassa 1.400 metres cúbics per segon

Els cabals dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorça han arribat als 160 i als 190 metres cúbics per segon de cabal, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que assegura que els cabals observats a les conques altes d'aquests dos rius, a més del Valira i del Garona han patit una riuada sobrevinguda i “extraordinària” amb un període de retorn d'entre cinc i deu anys. Els cabals que s'estan registrant en aquesta zona són els màxims de l'episodi, afirma l'organisme, ja que aquesta tarda començaran a estabilitzar-se. Els embassaments de Tabascan, Talarn, Terradets i Camarasa es troben per sobre del 95% i el pantà de Riba-roja desembassa 1.400 metres cúbics per segon.

Les pluges i el desglaç han provocat una “avinguda extraordinària” dels rius al Pirineu Central i Oriental. En poques hores, des de la matinada passada, han caigut entre 50 i 75 litres per metre quadrat assolint registres molt superiors als de l'octubre del 2012 i juny del 2010, segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

El riu Noguera Pallaresa a Escaló ha arribat als 160 metres cúbics per segon –i 2,75 metres d'alçada–, mentre que el seu afluent, el Noguera de Cardós, ha arribat als 97 metres cúbics per segon –2,32 metres– a Tirvia. El riu Valira ha arribat als 121 metres cúbics per segon -1,75 metres- a la Seu d'Urgell.

Pel que fa al riu Noguera Ribagorçana, ha arribat als 190 metres cúbics per segon –2,85 metres– al Pont de Suert, un cabal que serà absorbit per l'embassament de Canelles, que es troba al 47% de la seva capacitat. El riu Segre es troba en tendència ascendent amb un cabal de 208 metres cúbics per segon a Balaguer i de 139 a Lleida. La previsió hidrològica per la ciutat de Lleida indica que el cabal pot ser de 500 metres cúbics per segon.

Embassaments

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre també ha apuntat que l'augment de les conques del Noguera Pallaresa i el Garona estan produint un creixement substancial de la capacitat dels embassaments, fet que provoca desbordaments en alguns punts. Segons indica l'organisme adscrit al ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, els embassaments de Tabascan, Talarn, Terradets i Camarasa es troben per sobre del 95%, de manera que es desembassa el cabal d'entrada des de primera hora del matí.

L'embassament de Canelles, pertanyent al Noguera Ribagorçana, es troba a menys de la meitat de la seva capacitat, fet que permet reduir els cabals de forma important, segons la Confederació. De la seva banda, s'estan desenvolupant maniobres per incrementar l'espai necessari per emmagatzemar noves aportacions de cabals. Així, el pantà de Riba-roja està desembassant 1.400 metres cúbics per segon al tram baix de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona