Societat

La Tavella: sembrar i collir

El projecte d'horta ecològica dóna feina a 11 persones amb discapacitat o malaltia mental

Productes de proximitat, de temporada, ecològics i, sobretot, molt solidaris. Això és el que contenen les cistelles de fruita i verdura de La Tavella, un projecte d'inserció sociolaboral per a persones amb discapacitat i malaltia mental gestionat per l'empresa Ecogrup Ecològica, constituïda l'octubre de 2012. Mitjançant el conreu de 10 hectàrees de terreny repartides en cinc finques –dues al Vallès Oriental (Cànoves i Samalús, i Santa Maria de Palautordera) i tres a Osona (Vic, Calldetenes i Tavèrnoles)–, algunes cedides, altres arrendades i una concedida per la Generalitat de Catalunya, La Tavella treballa perquè persones de totes les edats i condicions amb risc d'exclusió social puguin tenir una feina.

Sembrar per recollir satisfacció. “Nosaltres no ens dediquem a vendre fruita i verdura. Aquests productes són l'instrument per continuar amb l'objectiu que ens mou, que no és guanyar diners, entre altres coses perquè els marges amb el producte fresc són molt estrets, sinó donar solidesa i continuïtat a una activitat i a uns llocs de treball”, explica Jordi Llauradó, director gerent de La Tavella. Entre les tasques administratives, agrícoles, i de manipulació i transport de les cistelles, en total La Tavella ofereix treball a 14 persones, de les quals 11 tenen algun tipus de discapacitat. En l' àrea d'administració no hi ha persones amb discapacitat intel·lectual, sinó física: “Segons el perfil de cadascú intentem adequar-li un lloc de treball”, aclareix Llauradó.

Les cistelles de verdura, fruita o mixtes (a partir de 10,8 euros, 12,7 i 23,6 respectivament) es venen a tot Catalunya –“principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona, però podem arribar i arribem a qualsevol capital de comarca o població mitjana”, afirma Llauradó–. Les comandes es poden passar a recollir a qualsevol dels establiments col·laboradors de La Tavella que figuren al seu web o bé a domicili. “Quan vam començar, el 2011, veníem 250 cistelles al mes i ara estem a la ratlla de les 1.000.” Una xifra important, que demostra que “el model funciona”, però que encara queda lluny de les 48.000 cistelles setmanals de l'empresa d'Anglaterra que prèviament van visitar els gestors de La Tavella. “Allà tenen una pila d'anys d'avantatge, però això ens demostra que aquí encara hi ha camp per córrer.”

L'entitat promotora del projecte La Tavella és la Fundació Viver de Bell-lloc, amb seu a Cardedeu. Es va constituir el 1982 i sis anys més tard va posar en marxa el centre especial de treball Viver de Bell-lloc per donar feina a persones amb risc d'exclusió social. Al cap d'un temps, al projecte La Tavella s'hi va sumar una altra entitat social sense ànim de lucre: l'Associació Sant Tomàs-PARMO, amb seu a Vic i fundada el 1966. “Som dues entitats amb experiència en el sector de la discapacitat que compartim valors, objectius i missions. El que pretenem és la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i la seva inserció sociolaboral”, explica Llauradó.

3
tipus de cistelles comercialitzen des de La Tavella: una de fruita, una de verdures i una de mixta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Ajuntament ha aconseguit aturar 133 desnonaments

salt
societat

Critiques a la promoció d'unes portes obertes a la base militar amb jocs per a nens

sant climent sescebes
societat

El servei de teleassistència de la Diputació de Barcelona ja té 110.000 usuaris

Barcelona

Nous cursos de carnisseria i peixateria per cobrir la mancança del sector

palamós
societat

Detingut pel tràfic d'immigrants en situació irregular

portbou
itàlia

Pànic a Nàpols per l’eixam sísmic més fort dels últims 40 anys

barcelona

Temporada de bolets de primavera fluixa al Pirineu per les baixes temperatures

Lleida
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona