Societat

El govern recorrerà a Europa per aturar el pla hidrològic

L'Estat considera precipitada l'oposició frontal de la Generalitat al pla de conca de l'Ebre i sosté que la negociació encara és oberta

El conseller Vila diu que el pla no evita la regressió del Delta

Nou episodi de confrontació entre el govern de la Generalitat i l'Estat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va expressar ahir la seua oposició frontal al pla hidrològic de la conca de l'Ebre i va lamentar tant el fons com les formes de la seua aprovació. Així, després que els representants de la Generalitat votessen dijous en contra del pla en la reunió del Consell de l'Aigua i ahir també ho fessen en el comitè d'autoritats competents de la demarcació, Vila va advertir l'Estat que, si no modifica el document, recorrerà a Europa per aturar-lo. “El pla no garanteix els cabals suficients per assegurar la biodiversitat, evitar la regressió del Delta i la progressiva salinització”, va manifestar el conseller. A més, Vila va indicar que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no és l'instrument adequat per fer una reflexió de tanta transcendència.

Tant el govern com la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) afirmen que han prevalgut els interessos dels regants a l'hora de fixar el cabal ambiental del tram final de l'Ebre, que segons el pla serà de 106,9 metres cúbics per segon. És a dir, que aquest volum d'aigua no s'hauria fixat en criteris tècnics com recomana la directiva marc d'aigua, sinó que és el sobrant després de concedir l'aigua de reg. “Es reparteixen noves concessions d'aigua sense tenir en compte la capacitat del riu”, va lamentar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

La Generalitat i l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja van ser els únics que ahir van votar en contra del pla en el comitè d'autoritats competents. Malgrat que l'Estat considera precipitada l'oposició frontal de la Generalitat i manté que encara hi ha temps per negociar, el cert és que només falta l'aprovació del Consejo Nacional del Agua i del Consell de Ministres perquè el pla hidrològic entre en vigor.

No tot el país està en contra del pla que amenaça el delta de l'Ebre, l'Ajuntament de Lleida i les comunitats de regants el defensen. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va criticar la Generalitat per “oblidar-se” de l'agricultura i posar en risc el sector amb el seu vot contrari al pla hidrològic. Un extrem que el conseller d'Agricultura va qualificar d'“alarmista”.

LES FRASES

Si l'acord no arriba, ens personarem davant la Comissió Europea perquè aquesta decisió no s'apliqui
Santi Vila
Conseller de sostenibilitat
El pla hidrològic no és de ningú i és de tothom. És un primer pas per complir la directiva marc d'aigua
Xavier de Pedro
PRESIDENT DE LA che
Iniciem un nou capítol d'aquesta lluita en tots els àmbits i sobretot a Europa per aturar el que podria ser la ruïna del Delta
Castor Gonell
ALCALDE DE SANT JAUME D'ENVEJA
Volem que es reconegui la funció mediambiental dels canals del Delta i que es protegeixin
Lluís Pegueroles
PRESIDENT DE LA COMUNITAT DE REGANTS DE L'ESQUERRA DE L'EBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró