Societat

La descoberta

Els camins de l'aigua

CANALS D'URGELL Es poden seguir en bicicleta, seguint el curs de l'aigua a través dels 144 quilòmetres del canal principal i amb una innumerable quantitat de ramals i camins rurals al llarg de tot el pla de Lleida

El Canal Principal es va construir entre el 1853 i el 1861 i agafa les aigües del riu Segre a l'altura de l'assut del Tossal, situat al terme municipal de Ponts, al nord de la Noguera, i les distribueix per tota la plana fins a les Borges. A Mollerussa es troba l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, un museu en què es pot conèixer de prop el canal i la cultura de l'aigua.


Una escapada diferent, relaxant i que permet conèixer una part insòlita del país és la que ofereix el canal d'Urgell i els seus diferents canals secundaris, connectats a més a més a una extensa xarxa de camins rurals del pla de Lleida que connecta amb el camí de Sant Jaume a Catalunya i altres vies de llarg recorregut. El canal es va construir a mitjan segle XIX per convertir les terres interiors de Lleida en una territori d'alta productivitat per produir farratges per a la ramaderia. Finalment, va acabar desenvolupant grans extensions de fruiters i cereals de regadiu que verdegen tota la comarca del Pla d'Urgell i part de l'Urgell, la Noguera i les Garrigues. Seguint la xarxa dels canals d'Urgell podem passar Mollerussa, les Borges Blanques, Ponts, Linyola, Balaguer o arribar-nos a través de camins fins a Lleida o Tàrrega.

Els itineraris es poden seguir a la carta, i en tota la zona hi ha nombrosos pobles en què es pot fer parada. La millor manera de recórrer-los és en bicicleta, i és apte per a tots els públics ja que és un terreny absolutament pla. A l'agost es fa recomanable fer els recorreguts a primera hora del matí o durant la tarda, quan el sol baixa, ja que en moltes zones del recorregut van arrencar els plàtans que hi feien ombra en les hores
de més insolació.

d. marín

COM ARRIBAR-HI. Prendrem Mollerussa com a punt de partida. S'hi arriba amb l'autovia A2, amb sortida pròpia. També té estació de Renfe, amb la línia Lleida-Manresa-Barcelona. Pel sud, s'hi arriba per l'AP-2 a les Borges, i des d'allà, amb l'L-200.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat