Societat

La descoberta

Els camins de l'aigua

CANALS D'URGELL Es poden seguir en bicicleta, seguint el curs de l'aigua a través dels 144 quilòmetres del canal principal i amb una innumerable quantitat de ramals i camins rurals al llarg de tot el pla de Lleida

El Canal Principal es va construir entre el 1853 i el 1861 i agafa les aigües del riu Segre a l'altura de l'assut del Tossal, situat al terme municipal de Ponts, al nord de la Noguera, i les distribueix per tota la plana fins a les Borges. A Mollerussa es troba l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, un museu en què es pot conèixer de prop el canal i la cultura de l'aigua.


Una escapada diferent, relaxant i que permet conèixer una part insòlita del país és la que ofereix el canal d'Urgell i els seus diferents canals secundaris, connectats a més a més a una extensa xarxa de camins rurals del pla de Lleida que connecta amb el camí de Sant Jaume a Catalunya i altres vies de llarg recorregut. El canal es va construir a mitjan segle XIX per convertir les terres interiors de Lleida en una territori d'alta productivitat per produir farratges per a la ramaderia. Finalment, va acabar desenvolupant grans extensions de fruiters i cereals de regadiu que verdegen tota la comarca del Pla d'Urgell i part de l'Urgell, la Noguera i les Garrigues. Seguint la xarxa dels canals d'Urgell podem passar Mollerussa, les Borges Blanques, Ponts, Linyola, Balaguer o arribar-nos a través de camins fins a Lleida o Tàrrega.

Els itineraris es poden seguir a la carta, i en tota la zona hi ha nombrosos pobles en què es pot fer parada. La millor manera de recórrer-los és en bicicleta, i és apte per a tots els públics ja que és un terreny absolutament pla. A l'agost es fa recomanable fer els recorreguts a primera hora del matí o durant la tarda, quan el sol baixa, ja que en moltes zones del recorregut van arrencar els plàtans que hi feien ombra en les hores
de més insolació.

d. marín

COM ARRIBAR-HI. Prendrem Mollerussa com a punt de partida. S'hi arriba amb l'autovia A2, amb sortida pròpia. També té estació de Renfe, amb la línia Lleida-Manresa-Barcelona. Pel sud, s'hi arriba per l'AP-2 a les Borges, i des d'allà, amb l'L-200.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona