Societat

Els castells

Sense treva a les places

El món casteller es disposa a viure un dels caps de setmana més apassionants de la temporada, amb les diades del Catllar i l'Arboç

Pot ser el cap de setmana més espectacularde la temporada, amb intents de castells de gamma extra

A tot drap! El calendari i les circumstàncies han coincidit perquè aquest cap de setmana el món casteller es disposi a viure, possiblement, la jornada més espectacular i apassionant de tota la temporada. Estem parlant de poder veure intents de castells amb manilles com el 2 de 9 i el pilar de 8 i d'altres de gamma extra com el 5 de 9 o el 3 de 9 amb l'agulla. Impressionant.

L'atenció se centra en dues diades, la d'aquesta tarda a la localitat tarragonina del Catllar (Tarragonès) i la de demà al migdia a l'Arboç (Baix Penedès). Es tracta de dues seus històriques del calendari tradicional que presentaran el mateix cartell estel·lar, amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona o, el que és el mateix, les tres formacions castelleres que han demostrat més potencial des que va començar la temporada i les úniques que ja han assolit els galons de gamma extra.

Es tracta d'una autèntica “batalla castellera” que es dilucidarà en dos camps de batalla i amb una nit de treva. La clau que confereix a la doble cita una aura d'esdeveniment històric és el fet que la Colla Jove es presentarà avui al Catllar amb la moral pels núvols i el 5 de 9 com a gran objectiu. I és que la Jove pot arriscar al màxim perquè ella no ha estat convidada a la diada de Sant Fèlix de divendres que ve a Vilafranca i aquest és un factor que les altres dues colles, Vilafranca i Vella, hauran de tenir en compte. La disjuntiva per a verds i per a rosats és clara: ¿anar al cos a cos amb la Jove per mirar de sortir del doble enfrontament amb els millors castells o posar el fre de mà i no jugar-se una mala caiguda que pugui hipotecar la diada vilafranquina, la cita més important de totes?

Des de Cal Figarot, la decisió està presa: “Nosaltres no renunciarem a la nostra manera de ser, una filosofia de sortir sense la qual la colla no hauria arribat fins on és; per tant, si aquesta tarda o demà al Catllar hem de forçar la màquina, ho farem”, sentencia sense embuts el cap de colla dels verds, Pere Almirall. En conseqüència, Vilafranca ha preparat per aquest cap de setmana un castell estel·lar, el 3 de 9 amb l'agulla. “Ens decantem pel tres i no pel quatre perquè és més transportable, ja que necessita menys efectius a la pinya i al folre”, argumenta Almirall. A més, els verds també porten en cartera la torre de 9.

I mentrestant, a Tarragona, el màxim responsable de la Colla Jove, Jordi Sentis, gaudeix d'uns dies previs en què es barregen les sensacions d'una banda d'eufòria, per sentir-se protagonistes de la festa, i de l'altra de responsabilitat, pel fet “de portar a plaça un castell de l'envergadura del 5 de 9, que ens exigirà el màxim de la nostra concentració i força”. La relació dels del Cos del Bou amb la plaça del Catllar també hi ajuda: “És una plaça que sempre ha apostat per nosaltres i aquesta és una oportunitat que tenim de fer grans coses i volem aprofitar-la, i si a més a més al costat hi tenim les dues grans colles que hi tindrem, és evident que anirem a totes”, va afegir Sentís en la vigília d'una jornada que es presenta senzillament apassionant. Depenent de com vagin les coses al Catllar, la Jove decidirà els castells que durà l'endemà a l'Arboç.

I atenció, perquè les intencions de la Colla Vella són també potents. “El nostre pas següent ha de ser el pilar de 8”, va dir Manel Urbano als seus. Per tant, si la Vella arrossega els efectius suficients al Catllar, el rei dels espadats podria ser la seva gran arma, sense descartar el 2 de 9, que la colla ja va descarregar per la Firagost. I si la Vella surt demà eufòrica de plaça, “el diumenge no abaixarem la marxa, ja que per a la Vella l'actuació a l'Arboç té la mateixa importància que la del dissabte”. Són paraules del seu president, Joan Ibarra.

Les tres germandats estan citades aquesta tarda a les set i demà al migdia. La plaça dictarà sentència. Castellística en estat pur.

LES PROPOSTES

Dissabte, 24 d'agost EL CATLLAR
Diada de Festa Major Plaça de la Vila, 18:30 Castellers de Vilafranca Colla Vella dels Xiquets de Valls Colla Jove Xiquets de Tarragona.
Diumenge, 25 d'agost L'ARBOÇ
Diada de Festa Major Carrer Major, 13:00 Castellers de Vilafranca Jove Xiquets de Tarragona Vella dels Xiquets de Valls Minyons de l'Arboç.
IGUALADA
Diada de Festa Major Plaça de la Vila, 12:00 Joves Xiquets de Valls Castellers de Sabadell Moixiganguers d'Igualada.
SITGES
Diada de Festa Major Plaça de la Vila, 18:30 Minyons de Terrassa Jove de Castellers de Sitges Castellers de les Roquetes.

Igualada i Sitges: Joves i Minyons

Les altres dues colles convidades que divendres que ve seran a Vilafranca del Penedès, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa també actuen aquest cap de setmana.

Els vallencs, en un estat de forma pletòric (els castell que va fer a la Bisbal van ser de factura impecable), encapçalen el cartell de la festa major d'Igualada, on acabaran de posar a punt les seves estructures, amb el 5 de 8 i el 3 de 9 com a castells més rellevants. Per la seva banda, els Minyons de Terrassa tornen a l'activitat demà a la tarda al Cap de la Vila de Sitges, on no es descarta que també hi puguin intentar el 3 de 9, tot i que al tractar-se de la primera actuació de la represa, la colla podria descartar-lo i centrar els esforços en el 5 de 8 i el 4 de 8 amb l'agulla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SERVEIS

Un robatori de coure a Rodalies provoca retards i supressió de trens a l’R2 i l’R8

BARCELONA
GIRONA

El Tarlà ja volta i Jaume Cruset fa un pregó rimat de les Festes de Primavera

GIRONA
Girona / salt

La Generalitat blindarà dimecres 25 milions per al Campus de Salut del Trueta

SALT / GIRONA
medi ambient

Mascort descarta refer el decret de piscines tot i el rebuig de l’oposició

barcelona
medi ambient

La Paeria avança la campanya de control de mosquits a Lleida

LLEIDA
municipal

Reus distingeix Carme Saldaña i la Confraria Jesús de l’Amargura

REUS
medi ambient

Solsona consumeix massa aigua i també tanca dutxes esportives

SOLSONA
EDUCACIÓ

Projecte innovador europeu amb l’escola Carme Auguet i la UdG

girona
medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA