Societat

Sant Fèlix dicta avui sentència

Les quatre colles amb més bon palmarès del món casteller se citen aquest migdia en la gran diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès

Els amfitrions, els verds, només cantaran victòria si descarreguen el tres de deu, la seva assignatura pendent

Benvinguts a Sant Fèlix! Avui és 30 d'agost i a dos quarts d'una del migdia, a Vilafranca del Penedès, s'aturaran tots els rellotges. És la diada top del món casteller. Les protagonistes seran quatre colles que, a la seva manera, representen quatre maneres d'organitzar el seu cosmos al voltant d'aquest joc bicentenari. Dues són de Valls, el bressol: la Colla Vella i la Colla Joves, hereves directes d'aquells pioners, rivals irreconciliables i orgulloses de mantenir viu el foc sagrat d'una tradició que ha passat de pares a fills. Fundats a mitjan segle passat, els Castellers de Vilafranca, de mentalitat ultracompetitiva, s'han convertit en la gran potència que domina el món casteller des de fa més d'una dècada. De més al nord, vénen els Minyons de Terrassa, per demostrar que sense la credencial de la tradició ni de les arrels castelleres ancestrals també es poden fer els millors castells. Les quatre germandats són convocades, un any més, al temple de la plaça de la Vila de la capital de l'Alt Penedès.

Vilafranca, l'actuació total

Ningú no té gaires dubtes sobre qui guanyarà el Sant Fèlix 2013: Vilafranca és la més potent, juga a casa, en dia feiner i en un moment del curs que tampoc és el culminant per a les altres colles. Són massa diferències, a priori. Però avui, per als verds guanyar no és suficient. De fet, la colla només cantarà victòria si descarrega el tres de deu, la seva assignatura pendent.

“És un castell que hem d'afrontar amb confiança i controlant les emocions que se senten a plaça en un dia tan important”, reflexiona el cap de colla vilafranquí, Pere Almirall. Atenció perquè, a més a més, els verds també volen tirar el quatre de nou net: si són capaços de completar el castell de deu i el quatre net d'una tacada, firmaran l'actuació total, és a dir, la gesta castellera més gran de tots els temps.

Actualment, a Sant Fèlix, s'hi ha d'anar amb castells de gamma extra. Això és així i així ho entenen les formacions que avui seran a plaça. La Colla Vella ha treballat a fons durant aquesta setmana per acabar d'afinar les estructures. Dimecres a la nit, però, després de l'últim assaig, hi havia dubtes sobre la seva arma més contundent, el cinc de nou. Sigui com sigui, el seu president i casteller de tronc, Joan Ibarra, es mostra convençut: “Enguany arribem a Sant Fèlix en el millor estat de forma que jo he vist mai.” Molt ambiciosos, els rosats es podrien presentar a Vilafranca del Penedès amb tres castells de la màxima dificultat, dos dels quals emmanillats, el dos de nou i el pilar de vuit, més la supercatedral.

La Colla Joves, al seu torn, arriba a Vilafranca després d'haver dut a terme un mes d'agost per emmarcar, amb tres tripletes i la sensació de tenir uns troncs ben treballats. “Tinc la colla on volia i en el moment precís, en disposició d'anar a totes en una actuació tan exigent com és la de Vilafranca”, reconeix un satisfet Jordi Guasch, el líder dels vermells. En principi, la Joves té en el cinc de nou la seva gran aposta, que podria acompanyar del multitudinari nou de vuit, encara que si els vermells descarreguen la supercatedral no s'hauria de descartar que després se la volguessin jugar amb el quatre de nou net.

El fet de sortir a plaça sense haver intentat cap gamma extra abans s'espera que no sigui un handicap per als Minyons de Terrassa, una colla amb troncs renovats i joves: “Nosaltres hem treballat dos castells de gamma extra. Amb aquests i tota la il·lusió anirem a Vilafranca”, confirma Màrius Boada. Els Minyons afrontaran el dos de nou i, si la cosa va bé, alerta perquè després atacaran el fabulós quatre de nou net.

Obrirà Vilafranca, seguida de
la Colla Joves, els Minyons i la Vella, davant de més de 10.000 aficionats que seguiran en directe
la gran actuació. Sant Fèlix: els castells en estat pur.

PROPOSTES

Divendres, 30 d'agost VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, 12.30 Castellers de Vilafranca Colla Vella dels Xiquets de Valls Colla Joves Xiquets de Valls Minyons de Terrassa
Dissabte, 31 d'agost VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Vilafranca del Penedès Diada de Sant Ramon Plaça de la Vila, 15.00 Castellers de Vilafranca Xicots de Vilafranca Jove Xiquets de Vilafranca
Diumenge, 1 de setembre TORREDEMBARRA
Diada de Santa Rosalia Plaça de la Vila, 12.30 Joves Xiquets de Valls Xiquets de Tarragona Nois de la Torre
GRANOLLERS
Diada de festa major Plaça de la Porxada, 12.00 Castellers de Barcelona Castellers de Sabadell Xics de Granollers

Vilafranca obre la festa amb el tres de nou

En la diada del 29 d'agost, la primera de la festa major vilafranquina, la reservada a les tres colles locals, els Castellers de Vilafranca van posar a punt les estructures que volen dur avui a plaça. Així, els verds van obrir amb el quatre de nou amb els castellers que defensaran el quatre amb l'agulla; tot seguit, van plantar el tres de nou amb l'alineació del castell de deu, i van acabar amb el quatre de vuit amb l'agulla. Els Xicots de Vilafranca, al seu torn, van començar bé amb el tres de vuit i, després, van agafar confiança amb el quatre de vuit per atacar, en tercera ronda, la torre de vuit que –per segon cop enguany– va caure després de carregar-se. La Jove Xiquets de Vilafranca no va passar de carregar el quatre
de set. L'actuació va acabar a quarts de cinc de la tarda!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT