Triomf d'un pastor de la Canonja

Només el guanyador i el subcampió del concurs de Prades van fer creure un ramat que es va encarar sovint amb els gossos

La tercera cita del Campionat de Gossos d'Atura dels Països Catalans va tenir lloc ahir a Prades. Els concursos de gossos d'atura es divideixen en dues fases. En la primera el gos ha de passar per un circuit marcat amb banderetes, i ha de menar el ramat fins a un cercle marcat a terra. Finalment, el pastor ha d'aconseguir que el gos faci passar totes les ovelles per un dels dos portells situats a dreta i esquerra. Els més ben classificats en la primera fase passen a la segona, que consisteix a conduir el ramat dins un tancat, tenir-l'hi uns segons i fer-lo sortir.

Un total d'onze participants disputaven aquest concurs, que va acabar guanyant el pastor Josep Maria Pleguezuelos, provinent de la Canonja, amb la gossa Nuca. Era el primer cop que guanyava l'edició de Prades, tot i que fa set anys que participa en el campionat. «Ara n'entreno un altre, perquè la Nuca...», explicava Pleguezuelos després del concurs d'ahir. La gossa té nou anys i competeix des dels dos, i segons el seu pastor «li falta joventut». El segon classificat d'ahir va ser el balear Miquel Adoner, amb el gos Txusco. Adoner i Pleguezuelos van ser els únics participants que van aconseguir fer entrar el ramat al tancat amb la complicitat dels seus gossos.

L'organització del concurs, l'Associació de Concursos de Gossos d'Atura Serra de Prades, va valorar positivament la jornada d'ahir, tot i que els premis al gos d'atura català de raça més pura i al pastor més ben vestit van quedar deserts. El primer consistia en una sèrie de guardons que, des de la Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans i des de les associacions de concursos que en són membres, es volen donar als pastors que concursin amb un gos d'atura català. El segon premia la indumentària del pastor, però el jurat del concurs d'ahir va decidir que no n'hi havia cap que portés la vestimenta pròpia d'un pastor català més adequada i per això també va quedar desert. L'organització també va valorar positivament l'assistència de públic, calculat en unes 800 persones.

Els concursos de gossos d'atura no només apleguen pastors de diversos llocs dels Països Catalans, sinó que també apleguen pastors provinents, per exemple, del País Basc i Sardenya, com en el cas d'ahir a Prades.

Sis concursos

El campionat consta de sis concursos oficials: el primer es va celebrar el 19 de juliol a Osseja, a l'Alta Cerdanya, i la segona cita va tenir lloc a Canillo, a Andorra, el 26 del mes passat. L'edició de Prades és la tercera, i els quatre concursos que queden per celebrar-se són els de Llavorsí, al Pallars Sobirà, programat pel dia 16 d'agost; el de Castellar de n'Hug, al Berguedà, fixat pel 30 d'agost; el de Ribes de Freser, al Ripollès, que es farà el 6 de setembre, i el de Felanitx, a Mallorca Oriental, programat pel 8 de desembre.

El gos d'atura català

J.Ò

La Federació de Concursos de Gossos d'Atura dels Països Catalans incentiva la participació de gossos d'atura de raça genuïnament catalana. Els pastors que prenen part en el concurs amb un gos d'atura català reben un premi de 150 euros pel fet de passar la primera prova.

A més, si el pastor guanya un concurs amb aquesta raça de gos rebrà un altre premi de 750 euros. Finalment, si un pastor que concursa amb un gos d'atura català és proclamat guanyador després de comptabilitzar tots els punts dels sis concursos oficials, rebrà 1.500 euros de premi.

Amb aquests premis, que són complementaris dels que atorga cada associació de concurs, la federació vol incentivar la cria d'aquesta raça, que fins als anys setanta estava pràcticament perduda. En tot cas, serà el jurat de cada concurs el que verificarà la puresa de la raça a través de l'avaluació de característiques morfològiques pròpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs