Societat

Els docents de Mallorca suspenen la vaga uns dies

La protesta en cap cas queda desconvocada i es reprendrà més endavant

Les assemblees d'Eivissa, Menorca i Formentera decidiran avui com continuar la pressió

Les classes podrien començar dilluns

L'Assemblea de Docents de Mallorca va acordar ahir al vespre suspendre temporalment la vaga. Després de tres setmanes de suspensió de classes, la situació s'havia fet insostenible per a mestres i pares, i l'actitud del govern balear de no acceptar cap proposta en el conflicte obert per la implantació del pla de trilingüisme, TIL, quasi no donava cap altra opció. La vaga, però, no ha estat en cap cas desconvocada, i en les pròximes jornades la intenció és reprendre-la. Avui s'han de fer les assemblees de docents de Menorca, Eivissa i Formentera, i s'espera que arribin a la mateixa conclusió que els mestres de Mallorca. També avui s'ha de decidir quan començaran les classes, que, amb tota probabilitat, serà dilluns.

Les negociacions entre la Conselleria d'Educació i els mestres per desbloquejar el conflicte sobre el tractament integrat de llengües (TIL) van tornar a topar amb la negativa del govern a qualsevol proposta que prevegi que el pla de trilingüisme sigui aplicat de manera voluntària. El comitè de vaga va posar sobre la taula la possibilitat que el decret sigui sotmès a votació a tots els centres en un referèndum organitzat per la mateixa administració, però l'executiu ho va rebutjar de ple.

“Hem proposat al govern que els centres puguin triar entre tres opcions diferents: la proposta de la conselleria, que preveu que el TIL només sigui voluntari a primer d'ESO; la voluntarietat del decret a tots els nivells educatius, i la implantació parcial i gradual del pla, però estan enrocats”, va explicar Guillem Barceló, portaveu de l'Assemblea de Docents, a la sortida de la reunió.

El govern argumenta que no volen “un TIL voluntari” perquè el pla del trilingüisme ha de ser “igualitari”. “No volem que hi hagi alumnes que surtin amb un bon nivell d'anglès i d'altres que no”, va dir el secretari d'Educació, Guillem Estarellas.

Les cares llargues i els retrets mutus de les dues parts després de les gairebé quatre hores que va durar la setena reunió que mantenen no fan presagiar un acord proper, si més no en els pròxims dies. Tot i això, uns i altres es van tornar a citar per dilluns al matí.

En les últimes assemblees han anat prenent força les opinions que sostenen que persistir en la idea de negociar amb una “paret” no té sentit, i alguns es plantegen obertament abandonar definitivament la vaga i optar per la “legítima desobediència” al pla del trilingüisme. Es tractaria d'emparar-se en la impossibilitat de dur a terme un pla que els centres no poden aplicar perquè no tenen prou mestres preparats per impartir assignatures en anglès, adduir l'oposició del consell escolar o la dificultat dels alumnes de seguir les classes en aquesta llengua. El govern no cedeix ni un mil·límetre i ahir es va ratificar en la seva iniciativa de fer una llista d'alumnes vaguistes.

LA XIFRA

22.731
euros
han aportat els lectors d'El Punt Avui per a la caixa de resistència dels docents de les Illes Balears.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona