Societat

Un dilluns gens normal

Molts infants van anar a classe amb la samarreta verda, altres van dur rams de flors als mestres en senyal d'agraïment

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes demana als òrgans de govern dels centres que es reuneixin aquesta setmana i que votin recuperar els projectes lingüístics anteriors al TIL de Bauzá

“Es notava que tothomestava molt content de tornar a classe”, diu la professora Marisa Cerdó

“Tots els mestres i professors hem anat amb la samarreta verda, i molts alumnes, també. Les mostres de suport per tots dos cantons han estat evidents i les ganes de tornar a classe, també.” Així ho va explicar ahir la Marisa Cerdó, vicepresidenta de l'Obra Cultural Balear i professora de secundària a l'institut Son Pacs de Palma. I hi afegia: “Es notava que tothom estava molt content d'anar a escola, sobretot els més grans, els alumnes de batxillerat que aquest any han d'examinar-se perquè ja acaben i veien com anava passant el temps i perdien classes; la veritat és que els últims dies ja se'ls veia nerviosos.”

El primer dia d'escola a les illes Balears, després de les tres setmanes de la vaga dels mestres en protesta per la imposició del TIL, el decret de tractament integrat de llengües que pràcticament aboleix el català de l'ensenyament públic, no va ser un dia gaire normal, entre altres coses perquè els mitjans de comunicació n'estaven molt pendents i hi havia fotògrafs i càmeres a molts centres. Molts nens i nenes, tal com explicava la Marisa, van decidir retornar a les aules amb la samarreta verda que identifica la protesta, altres van portar rams de flors als seus mestres, uns altres van penjar pancartes per agrair-los el seu compromís “en la lluita per l'educació de qualitat”. “Però també hi havia pancartes dels mestres agraint el suport dels pares”, va explicar Marisa Cerdó. En tot cas, ahir va quedar clar que el retorn a les aules no era un abandonament de la lluita i que encara que s'hagi suspès la vaga aquesta no ha quedat desconvocada.

Ara, els consells escolars

La complicitat entre pares i mestres va quedar demostrada una altra vegada i també que la voluntat per salvar el català és total. Ahir els docents no van aplicar el TIL, com ja havien anunciat, i van mantenir els projectes lingüístics anteriors al decret imposat per Bauzá.

L'estratègia per mantenir el català en l'educació i no aplicar el TIL depèn ara dels consells escolars, el màxim òrgan de govern dels centres. La Federació d'Associacions de Pres d'Alumnes (FAPA) va demanar ahir a tots els consells escolars dels centres que es reuneixin aquesta setmana i que votin a favor de la recuperació dels projectes lingüístics anteriors al tractament integrat de llengües. “És l'única via raonable i professional per superar la confusió normativa causada per la Conselleria d'Educació”, va explicar el president de l'entitat, Vicenç Rodrigo. “No és ni insubmissió ni desacatament”, va insistir Rodrigo.

En un comunicat que van fer públic aquest cap de setmana, la FAPA valorava “molt positivament la mobilització i unitat aconseguides entre docents, famílies i tota la societat mallorquina i balear” i comparava “l'actitud de responsabilitat, dignitat, coherència, vocació i intel·ligència dels docents amb la irresponsabilitat, ineptitud, autoritarisme i falta de veracitat del govern de les Illes Balears”.

15
dies laborals de vaga ha durat la protesta dels docents balears.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

Signat l’acord que regula les cessions de sòls per al soterrament de les vies

Sant Feliu de Llobregat

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona