DO Penedès. fruits de la terra

El fals mite dels blancs

El Penedès ha estat considerat des de sempre un territori de vins blancs per la seva vinculació amb el cava. Però en aquesta DO han sorgit en els últims anys una gran diversitat de negres que poden passar la mà per la cara a vins de prestigi i amb més espai a les cartes dels restaurants.

En el moment en què el Penedès ha posat en marxa la part fona­men­tal del nou pla estratègic de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Penedès, que s'estén per les comar­ques de l'Alt i Baix Penedès, el Gar­raf i l'Anoia, i que aquesta zona ha acon­se­guit tenir el pri­mer clúster viti­vinícola de l'Estat espa­nyol, ja no es pot par­lar de la DO Penedès com un pro­duc­tor de vi qual­se­vol. La quan­ti­tat ja no importa, ara importa la qua­li­tat i amb poc temps es podria començar a per­ce­bre una clara des­vin­cu­lació entre la pro­ducció de vi i cava. Els ela­bo­ra­dors, amb el suport dels viti­cul­tors i d'un mer­cat poten­cial crei­xent, apos­ten per vari­e­tats que en els últims cin­quanta anys s'havien vist només en els mapes veïns. El pinot noir o el sirà s'han con­ver­tit en vari­e­tats tre­ba­lla­des als cellers del Penedès de manera cada vegada més habi­tual per a la pro­ducció de vins de gamma alta i supe­rior. Això no ha dei­xat de banda les vari­e­tats tra­di­ci­o­nals. El xarel·lo, cul­ti­vat a la zona de la DO Penedès i en una petita pro­porció a Ale­lla, s'ha con­ver­tit en la marca de la casa d'aquesta deno­mi­nació d'ori­gen. Aquesta vari­e­tat fona­men­tal en l'ela­bo­ració del cava està inten­tant tro­bar el seu lloc en l'ela­bo­ració de vins blancs de gamma alta i, segons els ela­bo­ra­dors, està a punt d'acon­se­guir-ho.

En els últims mesos la DO Penedès ha fet un pas enda­vant: ha apos­tat per la qua­li­tat enfront de la quan­ti­tat. Aquesta decisió supo­sarà un esforç extra­or­di­nari per part de viti­cul­tors i ela­bo­ra­dors, però el Con­sell Regu­la­dor con­si­dera impres­cin­di­ble aquest pas i, a més, con­fia que aviat donarà els pri­mers fruits. Pres­cin­dir d'alts per­cen­tat­ges de la pro­ducció actual i apos­tar per vinyes con­tro­la­des i cui­da­des per a pro­duc­tes específics i cellers específics pot ser el futur del Penedès perquè, segons els experts, el Penedès serà Penedès o no serà. Aquest pas hau­ria de posar fi, sobre el paper, a la incer­tesa dels viti­cul­tors i hau­ria de garan­tir pro­duc­ci­ons més adi­ents als pro­duc­tes que es volen fer. De fet, els cellers que han ini­ciat el camí en la pro­ducció de gamma alta ja tre­ba­llen en aquest sen­tit i els que no ho han fet s'hi veu­ran abo­cats aviat pel cor­rent econòmic de la zona. Les vinyes, a més, han d'obrir encara més tot el seu poten­cial turístic amb una ale­nada de vigor a les rutes del vi i el cava que ja s'han començat a fer i han donat els seus pri­mers fruits amb fin­ques dedi­ca­des específica­ment a l'eno­tu­risme, apro­fi­tant el poten­cial que garan­teix el lli­gam entre la pro­ducció del vi i l'agraït pai­satge de les vinyes.

Viticultors
3.916 en 25.347 hectàrees
Producció anual
219.532.355 quilograms el 2008
Varietats
Xarel·lo, parellada, macabeu, chardonay, malvasia, riesling, gewüstraminer, moscatell, garnatxa, sirà, monastrell, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, samsó i ull de llebre.
On trobar-los
www.dopenedes.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.