Societat

Per molts anys!

És un col·lectiu molt vulnerable que pateix importants dèficits d'empara

Una resolució del Parlament Europeu recorda que la protecció dels seus drets està per damunt de les polítiques d'estrangeria

El seu interès ha de prevaler per damunt qualsevol consideració


Es tracta d'un ésser humà exposat a un perill potencial


Per molts anys, Oumarou Diarra (Sanakoro, Mali, 1996), que no et pensaves arribar a un país tan savi on un metge fos capaç de decretar amb una simple radiografia de canell la data exacta del teu naixement: el 13 de maig del 1994, i ja és casualitat que et practiqués la prova el 14 de maig del 2012, un dia després que en complissis 18! Per molts anys, Baba Moulaye Balde (Léona Thiaroye, Senegal,1997). Per molts anys, Franck Kouam (Douala, Camerun, 1996). I per molts anys a tots els menors estrangers no acompanyats que heu fet un arriscat camí fugint de la guerra i de la pobresa, que heu travessat deserts, escalat murs i avarat precàries barques per conquerir un futur en aquest costat del món.

Per molts anys, volem dir, que se us permetés gaudir de la tutela que us atorguen tractats internacionals com ara la convenció sobre els drets del nen de les Nacions Unides (1989) o, a casa nostra, la llei 14/2010 de 27 de maig sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència. Seria també el desig del Parlament Europeu, que fa poc ha recordat a les administracions que un menor no acompanyat és abans que res “un nen o una nena exposats a un perill potencial”, tot remarcant la doble vulnerabilitat de les nenes, “objecte d'abusos i explotació sexual” i censurant que les autoritats dels estats membres tractin els menors com a “infractors de la llei d'estrangeria i no com a persones que tenen drets i han de ser protegits d'acord amb la seva edat i particulars circumstàncies” (resolució del 12 de setembre del 2013).

A la pràctica, tot un munt d'obstacles de tipus legal o pretesament científic dificulten el compliment efectiu de principis tan encomiables. Ens trobem als locals de Creu Roja de Girona amb l'Oumarou, en Baba i en Franck, acompanyats d'Anna Serra, Marc Serena i Ivan Tomàs, tècnics del servei d'acollida a immigrants i refugiats. Vénen de la jornada de formació que ofereix l'entitat a més de l'imprescindible suport jurídic i social: curs de català, coneixement de l'entorn, taller de salut... I es mostren disposats a parlar de tot el que han passat, amb l'esperança que la balança es decanti al seu favor. Franck Kouam va marxar de Douala el 13 de febrer del 2012 i el 9 d'agost del 2013 va arribar a Tarifa des de Tànger, en un bot pneumàtic. Va superar un any i mig de trajecte per Nigèria, el Níger, Algèria i el Marroc en què ha conegut la solidaritat dels universitaris d'Oudja i de Metges sense Fronteres i el fustigament de la policia marroquina. Amb una còpia de la partida de naixement, la Creu Roja ha posat el seu cas en coneixement dels serveis territorials d'Infància.

Baba Moulaye Balde va arribar a Algesires en ferri, amagat en els seients d'un cotxe, a principis de maig del 2013. Va emigrar sense consultar la família, molt mancada de recursos. Somnia a demostrar que és un bon jugador de futbol mentre s'entrena a Can Gibert del Pla. Els Mossos li van retirar el passaport i el van portar a fer una radiografia de canell segons la qual tindria 19 anys, amb un marge d'error de més o menys 6 mesos. La Creu Roja ha obtingut la seva partida original de naixement (2 d'abril del 1997), que es correspon amb el passaport, i en aquests moments s'espera que un jutge valori les contradiccions entre la documentació i la fiabilitat d'una prova d'ossos cada vegada més qüestionada per la comunitat científica, sobretot quan no hi ha estudis poblacionals de referència (el canell de Balde fou comparat amb el que seria propi de la població americana).

Pel que fa a Oumarou Diarra –originari de Mali, analfabet, va saltar el mur de Melilla el 27 d'abril del 2012, amb la il·lusió de poder estudiar a Europa–, es troba enmig d'una rocambolesca espiral d'indefensió començant per l'agosarada determinació del dia exacte del seu aniversari, que li va valdre la declaració de majoria d'edat i una ordre d'expulsió. Després d'un periple llastimós com a nen del carrer, al desembre del 2012 va arribar als serveis d'acollida de la Creu Roja. La institució humanitària ha aconseguit documentar-lo (passaport i partida de naixement originals, que situen el seu natalici el 1996), els Mossos d'Esquadra han reconegut com a “tècnicament autèntic” el seu passaport, s'ha demanat un tutor judicial davant la “situació de desemparament d'un menor no atès per la corresponent administració pública” i el Síndic de Greuges s'ha dirigit al Departament de Benestar Social i Família i a la fiscalia de menors de Girona interessant-se pel cas. Cap novetat després de mesos de gestions. Perdut en un llimb legal, se'l veu desanimat. Sap que el temps se li acaba, ja que el pròxim 1 de gener es convertirà, efectivament, en major d'edat.

Consultem el Síndic de Greuges, que, l'any 2011, després d'analitzar les queixes de la Creu Roja, Càritas i el Casal dels Infants, entre d'altres entitats, va fer públics tot un seguit de suggeriments en defensa dels drets d'aquest col·lectiu. La seva valoració és que, tot i la incorporació d'algunes millores, es mantenen dèficits importants com ara “l'aplicació indiscriminada de proves de determinació d'edat malgrat els problemes de fiabilitat que presenten, la no consideració de la documentació legalment expedida i el paper no suficientment actiu de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència en l'acompanyament dels joves estrangers que poden ser menors”.


Ha vingut per ajudar la família i somia jugar en la primera divisió


És analfabet i tenia l'esperança que a Europa podria estudiar



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT