Societat

DO Pla del Bages. fruits de la terra

Petits i experimentals

El Pla del Bages és una de les denominacions vitivinícoles més recents. Són pocs cellers, però tenen ganes d'experimentar i recuperar varietats de raïms

N'hi va haver, de vinyes; després fàbriques, i ara, un altre cop vinyes. El pla del Bages era una de les zones vitivinícoles més importants de Catalunya, amb 27.000 hectàrees. Això va ser abans de la fil·loxera, el 1880. Després de la plaga es van substituir les vinyes per fàbriques tèxtils a les conques del Cardener i el Llobregat i, a partir del 1985, una sèrie d'emprenedors van pensar que podrien implantar la vinya amb altres varietats diferents de les que hi havia en l'origen, fins que el 1991 van aconseguir elaborar vins amb el segell de vi de la terra –garanteix l'origen i unes qualitats mínimes– i des del 1995 la producció es regula amb la denominació d'origen Pla del Bages, una de les més recents de Catalunya amb la DO Montsant. El secretari del consell regulador, Joan Francesc Valquierre, assenyala que des del 1995 fins a l'actualitat «hi ha hagut una progressió constant cap a la qualitat i una aposta per les varietats», cosa que es manifesta en la recuperació de la varietat autòctona picapoll. Segons explica Valquierre, en el procés de recuperació es va plantar la mateixa varietat en finques diferents, amb varietat de climes, i es va fer un estudi amb els ceps de totes les plantacions. Es van concentrar en una parcel·la i es va seleccionar el cep que té menys malalties i més tipicitat, i el resultat va ser el picapoll blanc, que treballen ara molts dels cellers. Hi ha dos productors que estan experimentant ara amb el picapoll negre, i també amb la mandó, una varietat que gairebé s'havia perdut i que ara s'està cultivant en una hectàrea de terreny. La previsió és vinificar l'any vinent amb aquest raïm, que aporta un color intens.

«Som petits però tenim una gran voluntat d'experimentar», assenyala el representant del consell regulador. Al Pla del Bages es treballa amb varietats foranes com ara la cabernet sauvignon i la cabernet franc, la merlot i la chardonnay, i d'altres autòctones de Catalunya, com ara la sumoll. La merlot i la cabernet franc s'hi han adaptat especialment bé. El Bages té un terreny molt pobre i argilós, amb un clima rigorós, temperatures molt altes a l'estiu i amb marcades diferències entre el dia i la nit. És un clima que permet allargar la maduració i això fa que se'n pugui extreure tot el contingut, del raïm. De fet, hi ha hagut anys que a finals d'octubre encara s'està recollint raïm i això afavoreix que s'aconsegueixi la màxima potencialitat del fruit. La DO Pla del Bages és la més petita de Catalunya pel que fa al nombre d'hectàrees, i hi treballen deu cellers: Abadal, Solergibert, Gibert, Mas de Sant Iscle, Jaumandreu, el Molí, la cooperativa de Salelles, Oller del Mas, Fargas Fargas i Grau. Hi ha també la cooperativa d'Artés, regulada per la DO Cava.

Superfície de vinya inscrita
550 hectàrees
Producció mitjana
10.000 hectolitres
Nombre de cellers embotelladors
10
Varietats
Macabeu, picapoll, sauvignon blanc, chardonnay, ull de llebre, merlot, cabernet, sumoll i garnatxa
On es poden trobar
www.dopladebages.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’OMS denuncia que només han arribat 25 vacunes als països pobres: “El món és a un pas d’un fracàs moral catastròfic”

Brussel·les

Salut veu probable superar els 4.000 ingressats i 700 pacients a les UCI en la tercera onada

Barcelona
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Nuvolositat variable

Barcelona

Abaten 34 pocs senglars a l’entorn de l’embassament d’Utxesa per reduir la població d’aquesta espècie a la zona

Torres de Segre

Grifols prova un fàrmac que proporcionaria immunitat immediata contra la covid-19

Barcelona

El Vall d’Hebron serà el primer centre a Europa en incorporar un laboratori de tests amb biòpsia líquida

Barcelona

Passos per projectar una nova escola a Lliurona

Albanyà

Primers símptomes d’alleujament de la tercera onada de l’epidèmia a Catalunya

Barcelona

Trilla creu que s’arribarà a la saturació de les UCI però aposta per esperar un dies abans d’endurir mesures

Barcelona