Societat

‘La marató' recaptarà fons per fer recerca en malalties degeneratives

En el futur, la meitat de la població catalana que arribi als vuitanta anys patirà patologies d'origen neuronal

L'Alzheimer és la que té més prevalença

Alzheimer, Parkinson, esclerosi múltiple, esclerosi lateral amiotròfica, demències... Malalties neurodegeneratives. La marató de TV3 d'aquest any recollirà aportacions per a aquesta recerca científica. El 15 de desembre, i sota el lema de La solidaritat no degenera, 2.400 voluntaris estaran al telèfon, a les quatre demarcacions catalanes. La marató dels anys 1996 i 2005 també es va dedicar a aquesta temàtica. La projecció que fan els metges és clara: en un futur, la meitat dels que arribin a passar la barrera dels 80 anys tindran alguna d'aquestes malalties. Jaume Kulisevsky, cap del servei de neurologia de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, explicava ahir, durant la presentació als mitjans: “Aquestes patologies estan molt relacionades amb l'envelliment, que fa perdre els mecanismes de defensa. Cal tenir en compte que cada vegada l'expectativa de vida és més alta... Però també hi ha gent jove, i nens, afectats.” Tot i la gravetat, Kulisevsky va posar l'èmfasi en l'esperança: “No es tracta de dir: «Com que no hi ha res a fer, apel·lem a la solidaritat.» Amb els medicaments, cada dia veiem miracles!” Potser ara mateix no es pot parlar de curació, però sí d'atenuar la progressió de les patologies. Miracles com els d'alguns dels protagonistes de la campanya de sensibilització. El cas de Rafael, malalt de Parkinson, que dibuixa un telèfon que convida a la implicació.

Segons explica Carles Checa, director creatiu de màrqueting de TV3, aquest any, en la campanya de comunicació, s'ha aconseguit sintetitzar molts conceptes: “Els protagonistes són malalts de veritat, que actuen de veritat, i sense buscar dramatisme gratuït. Són persones igual de solidàries que tots nosaltres.” Hi apareix el testimoni de Pasqual Maragall i la seva dona, Diana Garrigosa. “No té por del futur”, explica ella. “Ni hi pensa ni el té present. Una manera de ser positius és no pensar-hi.”

Per la seva recaptació, La marató de TV3 ocupa el primer lloc en el rànquing de projectes d'aquesta mena que es fan al món. Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3, ho té molt clar: “Això mostra com som com a societat.”

LES XIFRES

119
milions d'euros
són els fons recollits en les 21 edicions de ‘La marató'. El 2012 es va fer un rècord: més de 12 milions.
60
anys.
A aquesta edat, l'Alzheimer afecta un 5% de la població. A més edat, més incidència: 65 anys, un 10%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró