Societat

Desbordats de revisions oculars

Es disparen les demandes de consultes oftalmològiques al Centre Universitari de la Visió de la Universitat Politècnica

Aquest any atendrà 2.000 persones derivades pels ajuntaments o per serveis socials

La majoria dels pacients surten de la consulta amb les ulleres, gràcies a un acord amb les empreses del sector

Nens que milloren el rendiment escolar i adults que guanyen, en general, qualitat de vida. Aquest podria ser el resum dels resultats del servei solidari del Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC). Aquest any s'han atès 2.000 persones derivades de 34 entitats socials. Se'ls ha fet una revisió i, sempre que s'ha considerat necessari, han sortit de la consulta amb unes ulleres que els han permès poder estudiar millor i, en el cas dels adults, dur una vida més normalitzada.

El Centre Universitari de la Visió (CUV), que és la clínica de salut visual de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), proporciona atenció a la salut visual a persones sense recursos procedents dels serveis socials dels ajuntaments o bé d'entitats socials. Els pacients són atesos per estudiants de la facultat supervisats pel professorat del centre. Es tracta, doncs, d'una mena de pràctiques solidàries. L'atenció que reben els pacients consta d'un examen optomètric complet i d'una revisió oftalmològica, quan és necessària, que permet diagnosticar patologies oculars. Un element especialment pràctic és que, gràcies a un acord amb l'Associació Espanyola de Fabricació, Comercialització i Importació General d'Òptica i Oftalmologia (AEO) i amb les empreses associades, els pacients surten amb unes ulleres graduades.

Aquest any, ha augmentat espectacularment la demanda d'aquest servei de famílies que no poden fer front a la despesa que significa fer-se unes ulleres noves, tot i que és evident que es tracta d'una necessitat bàsica. “Els esforços per absorbir l'increment de la demanda dins l'actual marc docent de la UPC han assolit el seu sostre –adverteix el director del Centre Universitari de la Visió, Joan Gispets–. Si volem seguir donant resposta efectiva a aquesta necessitat social que creix haurem d'adequar-hi la disponibilitat de recursos humans i econòmics i sobretot imaginar noves solucions.”

Si l'any 2008 el nombre de persones ateses per una situació de dificultats econòmiques va ser de 563; l'any següent, ja va pujar fins a 877. Entre el 2010 i el 2011, cada any es van superar les 1.100. I des del gener ja s'han fet 1.400 visites. La direcció del Centre Universitari de la Visió preveu, per tant, que a final d'any s'arribarà a les 2.000. Els fabricants proporcionen al servei ulleres i les lents oftàlmiques, mentre que els ajuntaments fan una petita aportació econòmica per usuari. Actualment, hi ha 21 ajuntaments i 13 entitats –entre elles, Càritas Terrassa, Centre d'Acollida Assís, Centre Joan Salvador Gavina i Centre Obert Heura– que tenen conveni firmat amb el CUV.

Un altre projecte solidari és el de la Fundació IMO, que en col·laboració amb l'Obra Social La Caixa, preveu fer aquesta setmana més de 150 exploracions oftalmològiques gratuïtes a alumnes de l'Estonnac de Badalona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt