Societat

El termòmetre marca 29°C al novembre

L'Observatori de l'Ebre torna a registrar una calor rècord en un segle

Els mapes no assenyalen fred a mitjà termini

Després d'un mes d'octubre que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha qualificat de “molt càlid” en diverses parts del país i sec arreu, la tardor continua amb temperatures excepcionalment altes a començaments de novembre. Ahir a la matinada es van registrar temperatures mínimes superiors als 20°C al litoral sud, des del Baix Penedès fins a les Terres de l'Ebre, en una situació que els meteoròlegs consideren típica de les nits tropicals.

De fet, és la temperatura mínima més càlida en un quart de segle de funcionament de les estacions meteorològiques del servei català. Ulldecona ha registrat aquest dimecres el rècord de temperatura màxima, de 29,2°C. Una dorsal anticiclònica amb aire molt càlid a capes baixes i mitjanes de l'atmosfera és la base de la calor, que el serè que bufa d'Aragó ha escampat arreu del territori fins al litoral.

Ja feia dies que els vents de ponent portaven temperatures més càlides del que és habitual a la tardor amb registres puntuals superiors als 25°C des de l'endemà de Tots Sants, però el front càlid que va travessar el Principat dimarts i que va provocar força pluja al Pirineu ha obert la porta a una massa d'aire encara més càlida –15°C a 1.500 metres d'altura–. El resultat és un “dia de novembre excepcionalment càlid” tal com titulava ahir a la nit la seva nota d'anàlisi de la situació el SMC. A l'Observatori de l'Ebre, la mínima registrada de 21,6°C la nit anterior és la més alta des del 1905 i s'ha de retrocedir fins al 1947 per trobar una temperatura tan càlida –19,5°C– en un mes de novembre.

25°C a la Seu d'Urgell

Després d'una matinada “tropical”, el matí assolellat i el persistent encara que lleuger vent de ponent feien que ahir el termòmetre ascendís amb facilitat fins als 25°C al litoral i prelitoral i als plans de Bages i de Lleida però també en valls prepirinenques i pirinenques –la Seu d'Urgell ha registrat 25,2°C.

Ulldecona va registrar la màxima superior als 29°C però per sobre o molt per sobre dels 28°C van arribar també els termòmetres a Vallirana, Torredembarra, Tarragona, Alcanar, l'illa de Buda i Mas de Barberans. Aleix Serra, del SMC, deixa clar que no es preveu “cap fredorada” els pròxims dies. La situació no és inèdita tenint en compte que la màxima per aquesta època només s'ha superat en 58 de les 126 estacions que tenen més de deu anys de dades recollides.

Tenint en compte la sequera i la calor persistent, no és estrany que s'hagin declarat quatre petits incendis els dos últims dies. Dimarts es van produir dos focs que van cremar nou hectàrees de matolls a Tarragona i se'n va declarar un altre a la Granja d'Escarp, que va calcinar 13,9 hectàrees de matolls i cultius. Ahir a la matinada en va començar un altre de forestal a Olèrdola, que els bombers van poder extingir de cara al vespre després d'haver cremat 7,9 hectàrees de bosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri d’Olot

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt