Societat

El fred avança la temporada d'esquí

Avui obren Baqueira-Beret, la Molina, la Masella i Núria, amb gruixos de més d'un metre en algunes pistes

Per primer cop, les estacions es posen d'acord per contenir preus

Els gruixos acumulats fan augurar un bon inici de campanya


La temporada d'esquí comença de la millor manera possible, amb algunes estacions obrint abans d'hora, gruixos abundants a les pistes i previsions meteorològiques que fan augurar un bon inici de campanya fins a la Puríssima i Nadal. De moment, Baqueira-Beret, la Molina, la Masella i la Vall de Núria obren ja aquest cap de setmana, amb gruixos de més d'un metre, i Vallter 2000 es disposava a fer-ho, però el fort vent que afecta algunes zones del Pirineu ho desaconsellava. També obren tres estacions d'esquí nòrdic: Lles, Sant Joan de l'Erm, Tuixent-la Vansa i Tavascan. La batalla simbòlica per la primera posició l'ha guanyat aquesta temporada la Masella, que dijous ja va obrir al públic vuit pistes a la zona de Coma Oriola i a la de Coma de Das.

El Port del Comte, Portainé i Espot han anunciat que obriran el cap de setmana següent, el 30, i s'espera que tot el Pirineu català arribi al cap de setmana de la Puríssima amb totes les estacions obertes i amb un rendiment òptim gràcies als grans gruixos acumulats durant les nevades d'aquests dies, especialment persistents des de divendres passat.

“Amb gruixos de 130 centímetres, hem aprofitat per treballar de valent aquests dies i crear una bona base que ens garanteixi un inici esplèndid”, ha explicat a aquest diari el director de màrqueting i comunicació de Baqueira-Beret, Pep Albós. L'estació aranesa obre de moment a la zona de Vaquèira, i confia a millorar els resultats de la temporada passada i assolir els 800.000 esquiadors durant aquest curs. “Aquest inici ens garanteix una temporada llarga, nosaltres tenim previst obrir fins al 21 d'abril i tindrem molts dies de neu”, ha dit Albós.

El mateix optimisme es respira en la resta d'estacions, que en conjunt confien a repetir o superar els 1,8 milions d'esquiadors que van sumar durant la temporada passada. Això sí, el sector creu que està notant la davallada general del consum intern que ha comportat la crisi, i per això reclama mesures per incentivar l'activitat de l'esquí. En la presentació de la temporada, el president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (Acem), Xavier Nolla, va reclamar la instauració d'una setmana de vacances escolars entre Nadal i Setmana Santa, com es fa en altres països europeus i que a Catalunya es va experimentar un any, per tal d'incentivar els viatges familiars a la neu. Nolla també va criticar que l'IVA de l'activitat estigui molt per damunt que el d'altres països, i va defensar la neu com un sector estratègic que mou una facturació directa de 36,6 milions d'euros en les estacions i un impacte addicional de 274,5 milions en serveis turístics, de restauració i complementaris a les comarques de muntanya.

Però les mateixes estacions també posaran un petit gra de sorra per incentivar l'esquí. Aquest any, per primer cop, totes les estacions d'esquí catalanes han decidit no apujar preus. La mitjana de preus del forfet dels Pirineus de Catalunya se situa en els 20,41 euros, només una mica més alta que els 20,36 euros d'Andorra, però per sota de la mitjana de les pistes espanyoles (20,64 euros), franceses (20,23) i europees (22,24).

A més de congelar preus, aquest any s'han reforçat els forfets conjunts entre estacions, i activitats com ara l'esquí nocturn, que s'ha anat introduint els darrers anys en algunes estacions i, a poc a poc, s'està generalitzant. L'any passat, Port del Comte va estrenar activitat nocturna, i aquest any ha estat la Masella la que ha posat il·luminació en algunes pistes per poder allargar les hores d'esquí també durant la nit.

En conjunt, les estacions d'esquí han invertit aquest 2013 un total de 5,6 milions d'euros en millora de les instal·lacions, i s'han recuperat així de la baixada del 2012, quan només s'hi van invertir dos milions. Abans de la crisi iniciada el 2008, les inversions superaven els 25 milions per any.

8
estacions
estaran obertes: quatre d'esquí alpí i quatre de nòrdiques.
150
dies
d'esquí, des d'avui fins al 21 d'abril, fan d'aquesta temporada una de les més llargues.

Vallter 2000 no pot obrir per excés de neu

Jordi Casas

Pot semblar paradoxal, però la realitat és que un excés de neu i de vent ha frustrat l'inici, avui, de la temporada d'esquí a l'estació de la vall de Camprodon Vallter 2000, al municipi de Setcases. La nevada d'ahir va deixar gruixos de prop d'un metre, que es van afegir als que ja hi havia. Això, juntament amb les fortes ràfegues de vent, va fer impossible obrir l'accés a aquesta estació.

És la primera temporada en què Vallter 2000 ha entrat a formar part del paquet promocional de Ferrocarrils de la Generalitat, que és l'ens que gestiona aquest centre hivernal després que el govern n'adquirís el gros d'accions, que el fan l'accionista majoritari. Avui, doncs, havia de ser un dia molt important per a Vallter. Hi havia previst un extens programa lúdic, festiu i esportiu per promocionar l'estació i, sobretot, l'aposta que Ferrocarrils ha fet per reconvertir-la en un centre d'activitats lligades a la neu. Abans dels parlaments d'alts càrrecs de l'ens gestor, hi havia un esmorzar, i després, una excursió amb raquetes de neu i una botifarrada popular. Tot plegat ha quedat ajornat fins al cap de setmana vinent, quan, si no hi ha entrebancs meteorològics o d'altra mena, s'obrirà l'estació i s'encetarà la temporada.

Sí que inicien avui la temporada les altres estacions gironines del grup, la Molina (Alp) i Vall de Núria (Queralbs). La Molina, on els gruixos de neu oscil·len entre els 30 i els 70 centímetres, fins i tot amplia l'oferta prevista inicialment. En concret, obre 21 pistes, el parc infantil i el de neu i la zona d'Alabaus. A Núria, els gruixos són d'entre 40 i 60 centímetres, i obre les pistes de Finestrelles, Eina i Roc Male, el parc lúdic. En tots dos casos, la qualitat és de neu pols.

Problemes per la neu i el vent

La primera gran nevada al Pirineu ha deixat les pistes d'esquí a punt, però també ha provocat problemes en les comunicacions. A causa de la neu, ahir hi havia tres carreteres –la BV-4024, de Bagà a coll de Pal; la BV-4031, de Castellar de n'Hug a la Molina, i la C-28, de Vaquèira fins a Casa Sastrada– tallades per risc d'allaus. També calia portar cadenes a la C-142b, de Tanau fins al pla de Beret. Uns 200 escolars del Pallars Sobirà van quedar ahir sense poder anar a l'escola a causa de la suspensió de dinou rutes de transport escolar per culpa del temporal de neu. Protecció Civil manté activat el pla d'alerta Procicat per ventades intenses durant el cap de setmana al Pirineu i Prepirineu, amb ratxes que podrien superar els 90 km/h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT