Societat

Protagonistes del miracle

Més de 4.000 entitats s'apleguen en el IV Congrés del Tercer Sector per enfortir la identitat

Atenen més de 2,1 milions de persones i avisen que cal engrandir la inversió pública en polítiques socials

“Sense una aposta social no hi ha igualtat”, diu Àngels Guiteras


Enfortir la identitat, els valors i les capacitats del tercer sector social; reclamar més i millors polítiques socials públiques en l'actual context de crisi, i enfortir l'aliança de les entitats socials amb els poders públics i els altres agents socials són els principals objectius del IV Congrés del Tercer Sector Social, que de dimecres a divendres aplegarà més de 2.000 persones al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. A més de conferències i debats, a l'Àgora d'Experiències i a la mostra d'entitats es podrà comprovar com treballen aquestes més de 4.000 entitats que cada dia aixequen la persiana per atendre més de 2,1 milions de persones en risc o en situació d'exclusió. Cada cop es fa més evident que és la feina d'aquestes entitats la que, en temps de moltes penúries econòmiques, aconsegueix el miracle de mantenir la pau social.

El congrés arriba poques setmanes després que l'Anuari 2013 del tercer sector social demostrés que amb la crisi les entitats són les que són a la trinxera i han d'atendre més persones. “Fem molt amb poc. No es deixa d'atendre ningú”, resumia a principis d'octubre la presidenta de la Taula d'Entitats, Àngels Guiteras, en la presentació de l'anuari, elaborat amb dades de finals del 2011. La foto que fa aquest estudi indica que, en quatre anys, van augmentar un 25% les persones ateses per alguna entitat: es va passar d'1,7 milions d'usuaris l'any 2007 a superar els 2,1 milions l'any 2011.

Aquest increment de feina, a més, ha coincidit amb una reducció del nombre d'associacions –de 7.500 a 6.800– i, alhora, en només dos anys s'han perdut 18.000 llocs de treball. La pèrdua d'entitats s'atribueix al procés de concentració en el sector i al fet que moltes han anat perdent la raó de ser, com és el cas de les que van sorgir per atendre les persones immigrants i no van tenir temps de consolidar-se, perquè la crisi les va enxampar sense estructures prou sòlides per resistir.

En el balanç, el que sí que augmenten són el nombre de voluntaris i també les donacions. Es pot concloure que els temps de crisi fan els ciutadans més còmplices de causes comunes. “Estic convençut que tots tenim la solidaritat a flor de pell i només cal rascar una mica perquè surti”, deia la setmana passada el president del Banc dels Aliments, Antoni Sansalvadó, per presentar el Gran Recapte que es farà divendres i dissabte.

El tercer sector mou més de 300.000 voluntaris, un 23% més que el 2007. Pel que fa a finances, si l'any 2007 els diners procedents de fonts privades representaven un 51% del pressupost, al cap de quatre anys, ja havien pujat fins al 56%.

Assumint el paper de treballar per a la cohesió social, les entitats aprofitaran el congrés per fer front comú i reivindicar a les administracions més inversió en polítiques socials. “Sense una aposta social no podrem tirar endavant un estat d'igualtat”, planteja Guiteras, que alerta que “és un cercle viciós”: “Es fan pressupostos amb retallades per disminuir el dèficit, però no creix el consum i hi ha contracció.” “Ens continua preocupant la pobresa, perquè es fa més intensa, extensa, crònica i propera. També ens preocupen les seqüeles de la crisi en moltes famílies”, vaafirmar el director de Càritas de Barcelona, Jordi Roglà, en la presentació de Feina amb cor, un nou programa per acompanyar els aturats de llarga durada a reintroduir-se al món laboral. El 23% dels catalans (840.500 persones) estan sense feina, i el 58% dels aturats fa un any o més que no treballen.

LES XIFRES

6.800
entitats socials
hi havia a finals del 2011 a Catalunya.
2,8
per cent
del PIB català representa el tercer sector.

Deu bones experiències a tenir en compte

La crisi i els pressupostos ajustats fan que tant entitats petites com grans innovin i posin imaginació per poder oferir serveis i trobar recursos. El IV Congrés del Tercer Sector Social serà una bona oportunitat per conèixer a l'Àgora d'Experiències com s'ho fan per atendre més gent que es troba sovint en situacions molt al límit i com es fa amb menys recursos.

El Punt Avui comença una sèrie de reportatges que recullen algunes experiències explicades pels protagonistes; és a dir, donant veu a professionals i voluntaris de les entitats, així com als usuaris que se'n beneficien. La cooperativa Ergosum comercialitza una caixa regal amb propostes d'oci amb valors; el projecte Referents acompanya, a Girona, joves tutelats o extutelats; les persones amb discapacitat dels serveis d'Ampans fan activitats de voluntariat; un projecte fomenta l'emprenedoria de dones a Salt; Coopmercat, una botiga d'alimentació al barri de Gràcia, té productes d'empreses socials; la Fundació Comtal posa imaginació en la formació dels joves i Llars Compartides busca un envelliment digne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS