Societat

En alerta per si repunta la prostitució a l'Empordà

La Jonquera té por que la llei que prohibirà la prostitució a l'Estat francès els perjudiqui

El Consell Comarcal espera que aquí també es penalitzi

L'Alt Empordà està en alerta per si augmenta la prostitució a la comarca quan es prohibeixi a l'Estat francès. Sobretot a la Jonquera, per la proximitat del municipi amb la frontera francoespanyola, temen els efectes que pugui tenir, després que ahir els diputats francesos van aprovar la llei que permetrà multar els clients amb 1.500 euros.

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, expressava el temor que la nova legislació francesa “perjudiqui” el municipi. “Haurem de veure com s'aplica la llei, però a la llarga ens perjudicarà, a nosaltres i a tots els països del voltant de França”, assegura. Sònia Martínez admet que ara “la majoria de clients ja vénen de la Catalunya del Nord perquè els és més accessible aquí”, es lamenta. Per això, reclama que se segueixin els passos de l'Estat francès i que s'endureixi la legislació. “Cal que es prohibeixi la prostitució a la via pública en el Codi Penal i que es vagi contra el client. Sense demanda no hi ha oferta”, conclou. També fa una crida perquè hi hagi un consens en l'àmbit europeu.

Coincideix amb la demanda d'una “prohibició contundent” el president del Consell de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, que adverteix que la decisió de l'Estat francès “tindrà més o menys efectes en funció del que es faci aquí”. Sanllehí creu que la situació a la comarca ha millorat amb les multes que imposa el Departament d'Interior a les carreteres de la Generalitat i celebra que l'Estat espanyol vulgui fer el mateix a les carreteres de titularitat estatal. “A les carreteres de titularitat catalana de la comarca la prostitució pràcticament s'ha eliminat. A Castelló n'hi havia arribat a haver tretze a les rotondes i ara fa temps que no n'hi ha ni una”, explica. El president del Consell insisteix que “cal seguir el camí de França i per una prohibició total i absoluta de la prostitució”, i assegura que estaran “en alerta” per evitar que tingui efectes negatius a la comarca. “Si cal ens mourem”, avança.

També el director territorial del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va dir ahir que en un any i mig “s'ha fet molta feina” amb la coneguda com a operació Voral per treure les prostitutes de les carreteres catalanes, “per la tenacitat dels Mossos”. Tot i això, coincideix amb Sònia Martínez i Xavi Sanllehí que “potser no és l'eina més adequada”. “Cal una eina més contundent”, afirma. Pel que fa a la futura llei francesa, creu que no tindrà efecte a l'Alt Empordà.

Més informació a les planes 32 i 33

Estarem amatents, però crec que no hi haurà un efecte a la comarca
Albert Ballesta
Director territorial d'Interior a les comarques gironines
Estarem en alerta i, si cal, ens mourem. La solució és una prohibició contundent
Xavi Sanllehí
President del Consell Comarcal
Cal un consens europeu. Ara a França es treuen el problema, però recaurà en els que estem al voltant
Sònia Martínez
Alcaldessa de la Jonquera
Les claus

La queixa primer, la llei després

mar vicente

L'Alt Empordà fa anys que lluita per aconseguir una legislació que prohibeixi de manera contundent la prostitució a la via pública. Les lleis han començat a arribar amb comptagotes i el territori en fa una bona valoració, però encara considera que és insuficient i en demana una prohibició contundent.

La solitud de la Jonquera

L'Ajuntament de la Jonquera s'ha queixat en innumerables ocasions de la solitud amb què ha hagut de lluitar fins ara contra la prostitució al municipi. El consistori es veia impotent en veure que les solucions no arribaven i que la situació es desbordava. I, amb l'exalcalde Jordi Cabezas al capdavant, el consistori va decidir el 2009 agafar el bou per les banyes i fer una ordenança pel seu compte que prohibia aquesta pràctica al municipi. Fins i tot després diversos ajuntaments van decidir també copiar el sistema i fer ordenances per poder multar. Però la normativa local no va servir per a res perquè l'Ajuntament no tenia mitjans per cobrar les multes que imposava i va acabar llançant la tovallola. Tot i això, seguia demanant una regulació a nivell superior, que encara reclama a hores d'ara.

El Zotal de Vila-sacra

La croada per treure les prostitutes de les rotondes i els encreuaments d'entrada als pobles, l'han seguit altres ajuntaments empordanesos. Fins i tot, l'any 2008 l'alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, va acabar posant Zotal a les rotondes per fer fora les noies. I més tard va crear una comissió ciutadana per influir al Parlament de Catalunya, farta de la situació.

Demanen contundència

Finalment, fa un any i mig la Generalitat va posar en marxa l'operació Voral, que permet als Mossos imposar multes a les carreteres catalanes. Els alcaldes de la comarca n'estan contents, i també valoren positivament que ara el govern espanyol també vulgui fer el mateix a les carreteres estatals. Però, com que a l'Estat francès s'està avançant a marxes forçades per penalitzar els clients de la prostitució i a Alemanya, per exemple, també s'hi han posat, troben que falta contundència. Continuen demanant, com sempre, un canvi del Codi Penal. Com gairebé sempre, les demandes de la societat van sempre per davant de les lleis.

Consell Comarcal

Aniran a Madrid per reclamar un canvi en el Codi Penal

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà preveu que en el termini de dues setmanes tindrà l'estudi que va encarregar sobre el règim jurídic que regula aquesta pràctica. Segons ha avançat el president del Consell, Xavi Sanllehí, abans de les festes nadalenques es reunirà la comissió d'alcaldes creada per lluitar contra la prostitució a la comarca, per saber els resultats de l'informe i per decidir quins passos es fan a partir d'ara. Sanllehí assegura que l'objectiu és anar a Madrid i presentar els resultats de l'estudi per aconseguir “una modificació del Codi Penal que tingui en compte com es tracta aquest tema en diversos punts d'Europa”. “Si ens escoltaran o no, ja no ho sé, perquè hi ha hagut diverses reunions prèvies i fins ara ens han escoltat relativament”, hi va afegir.

D'altra banda, els pròxims dies 10 i 11 de desembre a la Jonquera se celebrarà una jornada transfronterera en què es tractaran diversos temes policials, entre els quals també figura l'operació Voral, que Interior aplica a les carreteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS