Societat

Ciutadania

Els síndics gironins alerten que la pobresa s'extrema

Els onze defensors de municipis de la demarcació certifiquen que cada cop més famílies tenen problemes per pagar serveis bàsics

També subratllen que els serveis socials estan desbordats

Els onze síndics municipals de les comarques gironines van alertar ahir de l'augment de la pobresa entre la ciutadania i les creixents dificultats de moltes famílies per poder pagar les factures de serveis bàsics com ara la llum, l'aigua o el gas.

El defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, com a portaveu de la resta de síndics gironins, va advertir que “el principal problema és no tenir feina, la carència de feina aboca al camí de la pobresa i la misèria”. Cada cop més ciutadans es dirigeixen a la figura del defensor municipal o síndic per buscar una solució que eviti quedar-se sense algun d'aquests serveis de primera necessitat a l'habitatge. En alguns casos, l'acció és directa amb la companyia d'aigua, per exemple, però en altres han de demanar la intercessió del síndic de greuges per reconduir el cas.

Els síndics gironins també van advertir que els serveis socials dels ajuntaments “estan cada cop més desbordats” i van reconèixer que són la primera administració i la més propera al ciutadà, però que per contra “tenen l'obligació de fer més amb menys recursos”. A nivell català, un terç de les peticions que tracten els defensors fan referència a l'atenció de les persones, i dins d'aquest apartat, un 40% fan referència a necessitats i demandes socials. El president dels Síndics de Catalunya, Josep Giner, també recorda que els ajuntaments “atenen els casos perquè viuen el problema de cada família”. Per això s'ha impulsat un manifest de suport als ajuntaments.

La regidora d'Hisenda de Girona, Maria Àngels Planas, també va reconèixer la situació que fa que “signem el pagament de molts talons per ajuts d'urgència de ciutadans que no poden pagar algun servei bàsic”.

LES XIFRES

11
municipis
gironins disposen en l'actualitat de defensor o síndic de la ciutadania, és a dir, un 5% dels municipis.

Sorolls i temes policials

A les comarques gironines tenen defensor o síndic els municipis de Girona, Salt, Palafrugell, Figueres, l'Escala, Palamós, Lloret de Mar, Ripoll, Sant Jordi Desvalls, Sant Feliu de Guíxols i Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l'Heura. Els síndics reunits ahir a Girona per presentar el recull d'informes que van fer durant l'any passat tots els defensors de Catalunya també van reconèixer que els temes policials i els problemes de sorolls i queixes veïnals són altres cavalls de batalla. En el conjunt de Catalunya, els síndics van fer 14.218 consultes i es van tramitar 2.724 queixes. Una de les dades significatives és que el 67% de les recomanacions emeses s'han acceptat per part dels consistoris. Els temes de mobilitat acaparen el 42% de les consultes, el 32% ja fa referència a l'atenció a les persones i serveis socials i un 26% sobre administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset limita les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana crema 5 hectàrees de canyissar i afecta espècies d’ocells

VILA-SANA