Societat

23 de desembre del 1938

L'inici de l'ofensiva al Segre

La concentraciód'artilleria va ser extraordinària i en un front de 8 quilòmetres es van utilitzar 500 canons
El balanç delprimer dia va ser molt negatiu per a les forces de la República i en el cas del sector de Seròs, catastròfic

Capítol 4


El 26 de novem­bre, Franco havia orde­nat ata­car Cata­lu­nya al més aviat pos­si­ble. La pri­mera data mar­cada per a l'ofen­siva va ser el dia 10 de desem­bre però el mal temps va fer que es retardés fins al dia 17 i, final­ment, fins al 23, després que Franco refusés una petició del Papa feta pel nunci mon­se­nyor Gae­tano Cicog­nani perquè es res­pec­tes­sin les fes­tes nada­len­ques.

Els plans d'atac de l'exèrcit fran­quista con­sis­tien a for­mar dues grans agru­pa­ci­ons de mani­o­bra que es posa­rien en movi­ment des de les bases de par­tida situ­a­des en els caps de pont de Tremp i la Baro­nia (Agru­pació Nord), i en el de Seròs (Agru­pació Sud). Aques­tes dues agru­pa­ci­ons ata­ca­rien amb l'objec­tiu de rode­jar les for­ces repu­bli­ca­nes situ­a­des davant de Lleida i Bala­guer, i que el cos d'exèrcit d'Aragó fixa­ria durant els pri­mers dies d'ofen­siva per evi­tar-ne la reti­rada abans que les uni­tats de les dues agru­pa­ci­ons fran­quis­tes com­ple­tes­sin l'encer­cla­ment.

Els plans del gene­ral Vicente Rojo eren abso­lu­ta­ment defen­sius i es basa­ven en la uti­lit­zació d'una sèrie de línies suc­ces­si­ves de defensa orde­na­des a cons­truir-se a par­tir del maig del 1938. Aques­tes línies eren sis i esta­ven nume­ra­des de l'L-1 fins a l'L-6. No cal dir que l'L-1 era la pri­mera línia de defensa davant de l'exèrcit fran­quista. En començar l'ofen­siva mili­tar con­tra Cata­lu­nya el mes de desem­bre del 1938, només esta­ven cons­truïts els sis­te­mes de defensa de les dues pri­me­res línies. La idea de Rojo era la resistència en la pri­mera línia i con­tra­a­tacs rea­lit­zats per les uni­tats mili­tars situ­a­des a la reserva (cos­sos V i XV manats per Líster i Tagüeña) que, en prin­cipi, eren les millors de l'exèrcit popu­lar però que esta­ven molt des­gas­ta­des per la par­ti­ci­pació en la bata­lla de l'Ebre.

Final­ment la mati­nada del 23 de desem­bre, l'exèrcit fran­quista va ini­ciar l'ofen­siva. En el front nord, en el sec­tor de Tremp i la Baro­nia, les for­ces repu­bli­ca­nes, del XI cos d'exèrcit manat pel tinent coro­nel Fran­cisco Galán, van resis­tir l'enves­tida, aju­da­des pel ter­reny abrupte i les sòlides for­ti­fi­ca­ci­ons pla­ni­fi­ca­des pels engi­nyers mili­tars. Les tro­pes fran­quis­tes que tenien els objec­tius d'Artesa de Segre –nus de comu­ni­ca­ci­ons clau– i de Pons no van acon­se­guir momentània­ment grans èxits, encara que aquest pri­mer dia van ocu­par els pobles de Font­llonga i Vila­nova de Meià. Però al sud, en el cap de pont de Seròs, l'atac rea­lit­zat per les divi­si­ons del Cos de Tro­pes Voluntàries, for­ma­des per sol­dats ita­li­ans però també per sol­dats espa­nyols i el Cos d'Exèrcit de Navarra, va tren­car el front. La con­cen­tració d'arti­lle­ria va ser extra­or­dinària i, en un front de vuit quilòmetres, es van uti­lit­zar 500 canons. Després de supor­tar durant tres hores els impac­tes dels obu­sos i gra­na­des de l'arti­lle­ria i la pluja de bom­bes llançades per l'Avi­ació Legionària, una bri­gada de car­ra­bi­ners, la 179, de la 56a divisió i una bri­gada d'infan­te­ria de marina van ser des­bor­da­des i el pànic es va esten­dre a una altra bri­gada de la 16a divisió que cobria la rere­guarda. La bretxa va ser impor­tant –10 quilòmetres de pro­fun­di­tat per vuit d'amplada– i les uni­tats fran­quis­tes van pene­trar-hi ràpida­ment. Tot el sis­tema defen­siu va que­dar des­fet i el mateix dia 23 les tro­pes ita­li­a­nes van arri­bar fins a l'encre­ua­ment de car­re­te­res de Sar­roca a Llar­de­cans i Tor­re­bes­ses, a 16 quilòmetres del punt de sor­tida, i més al sud les tro­pes del Cos d'Exèrcit de Navarra, a les por­tes de Maials. Tres sol­dats moros del IV Tabor de Regu­lars van ser afu­se­llats acu­sats d'haver vio­lat i assas­si­nat dues veïnes del poble, Maria Ballesté i la seva filla, Ramona Otó Ballesté, que esta­ven soles en un mas. Dis­sor­ta­da­ment no serien les últi­mes.

El ràpid avenç va sor­pren­dre el coman­da­ment fran­quista, però encara molt més el coman­da­ment repu­blicà, que es va veure obli­gat a orde­nar que els cos­sos d'exèrcit V i XV, que es man­te­nien en reserva, i des­ti­nats a con­tra­a­ta­car al nord i el sud de l'atac fran­quista, entres­sin en com­bat de manera pre­ci­pi­tada i en con­di­ci­ons dolen­tes. Durant les 24 hores següents l'exèrcit de l'Ebre es va diri­gir cap al camp de bata­lla, i el segon dia de la bata­lla les prin­ci­pals reser­ves de l'exèrcit popu­lar ja van entrar en com­bat i a la defen­siva. L'arri­bada d'aques­tes tro­pes de reserva va ser més lenta del pre­vist, ja que la manca de cami­ons va impos­si­bi­li­tar-ne un tras­llat ràpid.

La 3a divisió del XV Cos d'Exèrcit va ser la pri­mera que va arri­bar a la zona dels com­bats però a cinc qui­lo­me­tres de la Gra­na­de­lla va xocar amb les pri­me­res tro­pes ita­li­a­nes, que els van impe­dir con­ti­nuar. Al cap­ves­pre les pri­me­res notícies sobre l'inici de l'ofen­siva fran­quista arri­ba­ven al cap de govern, Juan Negrín, que havia coin­ci­dit al Liceu amb el pre­si­dent de la República, Manuel Azaña, i li havia dit que no hi havia nove­tat al front. Fins entrada la nit, Azaña no va tenir cap notícia del començament de l'ofen­siva i en els seus dia­ris va ano­tar des­pec­ti­va­ment: “Aquests homes encara no han après a apre­ciar els valors dels fets simp­tomàtics.”

En fina­lit­zar el dia, sense tenir encara tota la infor­mació del que havia pas­sat al front, el cap del Grup d'Exèrcits de la Regió Ori­en­tal, el gene­ral Juan Hérnan­dez Sara­via, va donar ordres als caps dels cos­sos d'exèrcit de resis­tir a qual­se­vol preu i no retro­ce­dir ni un pam. Aquesta ordre anava acom­pa­nyada d'una altra en què espe­ci­fi­cava que els coman­da­ments que desobeïssin aques­tes ordres i fos­sin tro­bats cul­pa­bles de reti­rar-se sense cap causa que ho jus­ti­fiqués, fos­sin san­ci­o­nats dura­ment. Mal­grat que molts coman­da­ments van ser cas­ti­gats per la seva inep­ti­tud o covar­dia, això no podia can­viar que el balanç final d'aquest pri­mer dia era en con­junt molt nega­tiu i en el cas del sec­tor de Serós, catastròfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.