Societat

Polític inquiet, publicista imaginatiu

L'episodi més conegut de la biografia de Jaume Miravitlles (Figueres, 1906-Barcelona, 1988) és la seva tasca al capdavant del Comissariat de Propaganda, que va dirigir des que es va fundar fins al final de la guerra. Hi va dur a terme una intensa activitat, que va cristal·litzar en moltes imatges iconogràfiques de la defensa de la Generalitat i la República. Però tot així, si resseguim la seva biografia ens adonem de seguida que el caràcter inquiet, tallat pel patró de l'originalitat, marca moltes de les seves accions.

Durant la dictadura de Primo de Rivera, l'any 1924, va ser detingut quan repartia uns fulls volants. Quan encara estava pendent de la sentència del judici, va intervenir en els preparatius de l'atemptat contra Alfons XIII que el grup Bandera Negra projectava fer als túnels del Garraf. Un cop va arribar la sentència –que fixava una pena curta de presó–, va fugir cap a França. Allà va establir relació amb Francesc Macià i Ventura Gassol i va participar en l'intent d'insurrecció dels Fets de Molló. A París va entrar en contacte amb ambients culturals i artístics (per exemple, va aparèixer fugaçment en dues pel·lícules de Buñuel, Un chien andalou i L'âge d'or) i va col·laborar en un bon nombre de revistes catalanes, espanyoles i franceses.

En tornar de França, considerat encara fugitiu, va ser empresonat, fins que el març del 1931 va ser alliberat, després del suport d'entitats i personalitats. Durant la República, va entrar a treballar com a funcionari de la Generalitat. Progressivament, el seu tarannà polític aniria tombant: d'Estat Català al Partit Comunista Català, després al Bloc Obrer i Camperol (BOC) i finalment a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), de la qual va reforçar el sector més obrerista. El 1934 va participar en els Fets d'Octubre. Després va ser el secretari del comitè organitzador de l'Olimpíada Popular, que havia de fer-se a Barcelona justament el juliol del 1936. L'aixecament militar ho va evitar però, en canvi, va propiciar que afloressin les seves dots de comunicador.

El perfil Jaume Miravitlles Enginyer de formació, va acabar els estudis que havia començat a París, on, en bona part, es va forjar el periodista, escriptor, publicista i polític que després trauria el cap. Acabada la Guerra Civil, va viure exiliat a França, al nord d'Àfrica, a Mèxic i als Estats Units, fins que el 1962 va tornar a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA