Societat

Cau un 10% la xifra de robatoris al camp a les terres de Ponent

desigual

La davallada no ha estat uniforme a totes les comarques

El nombre d'atracaments a les zones rurals encara és superior al dels que es produïen fa dos anys, ja que l'increment de l'any passat va ser del 13%

Tot i que hi va haver un repunt a principis d'estiu i un altre entre els mesos de novembre i desembre, el nombre de furts i robatoris en l'àmbit rural a la regió policial de Ponent va caure durant el 2013 un 10% respecte de l'any anterior. Representants d'Unió de Pagesos es van reunir ahir amb comandaments dels Mossos d'Esquadra per analitzar el problema dels delictes al camp. A la reunió hi havia representants de les comarques de les Garrigues, el Segrià, la Noguera, la Segarra i l'Urgell, disposats a col·laborar en la prevenció de robatoris en explotacions agràries.

Els Mossos atribueixen aquesta davallada a la pressió policial però també a un augment de la col·laboració ciutadana. Tot i això, el percentatge de robatoris se situa encara en nivells superiors als de l'any 2011, ja que va ser entre el 2011 i el 2012 que es va produir un increment desorbitat del 13% en el nombre de robatoris.

Tot i aquest descens, la policia és prudent a l'hora de fer valoracions positives, ja que la davallada no ha estat uniforme a totes les comarques lleidatanes. Al Segrià, per exemple, és on més va caure la xifra d'aquest tipus de delictes, en concret prop d'un 20%.

L'intendent dels Mossos d'Esquadra Josep Maria Estela va explicar que l'any passat els Mossos van efectuar entre 150 i 180 identificacions diàries de persones sospitoses. Estela va explicar que la pressió policial s'està fent amb controls a vehicles, patrullatges a qualsevol hora del dia i inspeccions a les deixalleries, on s'han localitzat força objectes sostrets. Però Estela va valorar la col·laboració ciutadana i va agrair un increment d'avisos per part dels afectats. En aquest sentit, l'intendent ha insistit en la necessitat que des del territori, a banda de presentar denúncies, es comuniquin tots els fets delictius, ja sigui per telèfon, correu electrònic o presencialment. I va anunciar més xerrades informatives pel 2014.

El coordinador d'Unió de Pagesos a Lleida, Josep Maria Companys, també ha demanat al sector agrari que avisi la policia, tot i que ha destacat un augment de la consciència dels pagesos per fer-ho. Durant la reunió, el sindicat va reclamar més presència policial al territori i més diàleg entre pagesos i policia per tal que el sector “vegi els Mossos com a aliats”.

Unió de Pagesos no dóna suport a les patrulles ciutadanes, tot i que respecta que els pagesos decideixin unir-se per vigilar les seves explotacions. “Som pagesos i ens hem de dedicar al camp, i la resta ho ha de fer la policia, que per això els paguem i són els que ho saben fer”, va dir Companys.

LA XIFRA

150-180
identificacions
diàries van fer els Mossos l'any passat a persones sospitoses d'atracar a les terres de Ponent.

LA FRASE

Som pagesos i ens hem de dedicar al camp. La resta ho ha de fer la policia, que són els que en saben
Josep Maria Companys
Coordinador d'unió de pagesos a lleida

Judici a uns assaltants de pisos

Els Mossos d'Esquadra van desplegar ahir un gran dispositiu de seguretat a l'Audiència de Lleida amb motiu del judici a quinze presumptes integrants d'una banda criminal, d'origen georgià, que va començar ahir. Se'ls acusa de diversos robatoris en habitatges de tot Catalunya entre el novembre del 2010 i el novembre del 2011, principalment a Cervera i Lleida però també a Reus, Tarragona, Salou, Barcelona i Granollers. En un d'ells, a més, s'hauria utilitzat la força i un altre s'hauria dut a terme amb violència i intimidació. La Fiscalia demana entre 2 i 22 anys de presó per haver format part d'una organització “jerarquitzada, estable i de naturalesa mafiosa”. El presumpte cap de la banda va negar els fets. Durant tot el matí van declarar vuit dels quinze acusats i està previst que avui declarin la resta. El judici es va iniciar amb la declaració del presumpte cap de la banda, que es va acollir al dret de no respondre les preguntes del fiscal. Només va respondre a preguntes del seu advocat per negar haver dirigit ni pertànyer a cap grup delictiu que hagi actuat a l'Estat i per dir que no coneixia cap dels altres acusats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC