IGP Pollastre i Capó del Prat. fruits de la terra

El caviar de l'aviram

Un producte per a paladars exquisits. El pollastre i el capó del Prat, coneguts com a pota blava, són els únics de l'Estat que han estat reconeguts en l'àmbit europeu per la seva qualitat amb la indicació geogràfica protegida. La seva carn melosa i tendra fa que siguin el caviar de l'aviram.

El Baix Llobregat amaga moltes sorpreses. La pagesia del delta ha sabut conservar el bo i millor de tot un seguit de productes reconeguts per la seva qualitat. El pollastre n'és un. El pota blava, com s'anomena popularment pel color blavós pissarra que tenen de manera singular les seves potes, es cria en explotacions situades al Prat de Llobregat, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló. El Prat de Llobregat, però, ha estat el centre històric de producció de la raça Prat, que va assolir a finals dels anys 80 el reconeixement de la Unió Europea amb el segell d'indicació geogràfica protegida (IGP).

El pollastre i el capó del Prat són uns animals singulars que s'identifiquen fàcilment pel color ros fosc del plomatge, que es distingeix amb claredat a la cua, de plomes abundants, i es barreja amb el blau de les potes i el vermell de la cresta dentada. A les botigues es pot reconèixer gràcies a una etiqueta individual numerada amb la inscripció «Pollastre del Prat. Indicació Geogràfica Protegida». Cada any es produeixen uns 14.000 quilos de pollastre, que es tradueixen en uns 5.000 exemplars. Tot i que es pot trobar durant tot l'any, es consumeix normalment per la festa major i per Nadal. De fet, el pota blava acostuma a ser un ingredient d'algun plat de les festes nadalenques dels veïns del Baix Llobregat. Tal com explica Vicenç Tirado, secretari del Consell Regulador del Pollastre del Prat, «es tracta d'un producte molt català», i pel fet que se'n fa una producció petita, es consumeix bàsicament al país. A banda de poder-se comprar a la fira que es fa cada any i que pot arribar a aplegar el mes de desembre més de 70.000 persones, aquest producte es pot trobar en mercats municipals de les comarques barcelonines, en comerços especialitzats i en restaurants. Un quilo de pollastre del Prat costa entre 10 i 11 euros. Tirado apunta que la seva carn és «excel·lent», perquè, a més de ser històricament de qualitat, la cria i producció d'aquests animals compleix uns requisits molt concrets supervisats pel consell regulador. Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 70% de cereals. En el cas dels galls, tenen un temps de cria mínim de 90 dies, que augmenta fins a 182 en el cas dels capons. A més, a les granges no hi pot haver més de vuit animals per metre quadrat. Pel que fa a la venda, la data límit és de set dies després del sacrifici. Amb tot aquest procés, el consumidor pot gaudir d'una carn melosa amb poc greix.

Certificació
Consell Regulador de la IGP del Pollastre i Capó del Prat
Localització
Baix Llobregat
Producció anual
14.000 quilos de carn, uns 5.000 animals
Característiques
Se sacrifiquen passats 3 mesos. Els alimenten amb un 70% de cereals
On es poden trobar
www.pollastredelprat.org


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona