Vinyols s'omple de torxes per la Nit de Maria

Aquest cap de setmana s'ha celebrat l'Assumpció de Maria, i al municipi de Vinyols i els Arcs, al Baix Camp, hi ha hagut actes durant divendres i dissabte. La nit de divendres hi ha haver una vetlla eucarística mariana a la parròquia de Santa Caterina, i dissabte es va oficiar la Missa dels Malalts, un dinar fraternal i un rosari cantat a més de la Nit de Maria amb la processó de torxes. Aquest últim acte va tenir molt de seguiment per part dels vinyolencs de diferents edats.

La Nit de Maria va néixer l'any 1952 a Lurdes. Mossèn Enric Inglès va ser qui va tenir la iniciativa d'apropar la Nit de Maria de Lurdes a tots aquells malalts que no s'hi poguessin desplaçar. Després de fer-se a Vinaixa i el Loreto, la celebració religiosa va arribar a Vinyols i els Arcs. La festa, coneguda popularment com la Mare de Déu d'Agost, inclou una processó de torxes que va recórrer el poble dissabte a la nit. A l'entrada de diverses cases de Vinyols, a més, s'hi representaven distints quadres apostòlics relacionats amb la vida de la Verge.

Els vinyolencs van fer la processó pel poble fent petites aturades davant de cada representació. Els malalts anaven davant de tot, juntament amb el tabernacle que conté la imatge de Maria. Els més petits representaven les escenes religioses i els més grans participaven a la processó recitant versos bíblics. Els carrers de Vinyols es van omplir de la llum dels fanalets que portaven els creients. Fa 37 anys que, en un o altre lloc, la coral de Vinyols representa la Nit de Maria.

Enric Vidal, un dels coordinadors, explicava que dissabte, quan van tenir la presència de l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, els va felicitar per la magnitud que ha agafat la celebració. Prop de quaranta nens i nenes participen en els quadres apostòlics amb tot l'esforç de vestuari per tots i l'aprenentatge del que s'ha de representar.

Des que l'any 1990 va morir Mossèn Enric Inglès, la coral de Vinyols va mantenir la celebració, primer a Vinaixa, després al Loreto i, en els últims anys, a Vinyols i els Arcs, on s'han establert i on han incorporat els quadres apostòlics. Hi ha alguns municipis catalans que celebren la Nit de Maria durant tot l'any. A Valls, per exemple, el primer dissabte de cada mes se celebra al convent de les Mínimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró