Societat

LA VIDA SOCIAL

La sopa de Verges lidera els àpats populars de carnaval

L'associació vergelitana fa bullir uns 3.000 litres de brou a la plaça Major

L'arrossada d'Albons aplega més de 1.500 comensals

A Capmany, l'àpat vespertí acaba amb el ball de disfresses

La sopa de Verges, l'arrossada d'Albons i els altres ranxos populars de carnaval van alimentar ahir milers de persones, com mana la tradició. L'Associació La Sopa de Verges, però, va innovar aquest cop traslladant la bullida dels perols fins a la mateixa plaça Major. Als antics rentadors, segons explicava un dels cuiners, Kim Cama, la colla es perdia la prèvia de la festa, i ahir la van concentrar tota a la plaça. Els 27 perols –tres dels quals, dobles– van servir per preparar 3.000 litres de ranxo, amb costella, vedella, pollastre, cansalada, cigrons, mongetes, fideus, arròs, patates i cebes. Cama explicava que, per primer cop, van servir una cinquantena d'esmorzars, a un preu simbòlic de tres euros que es destinaven a pagar els ingredients.

La tramuntana va escampar el fum per la plaça, però com que va entrar a mitja cocció només va fer que la llenya cremés més de pressa. A Albons, en canvi, un dels cuiners explicava que la ventada dificultava que el brou de l'arrossada bullís bé en incorporar-hi l'ingredient principal, els 175 quilos d'arròs. La regidora de Festes, Laia Birba, n'enumerava d'altres, com la sèpia, el costelló, el conill i les salsitxes, i comptava que l'àpat alimentaria més de 1.500 comensals.

A Capmany els preparatius del ranxo es van fer al llarg del dia per repartir-lo al capvespre entre unes 700 persones. Antonio Aguilera, de 82 anys, és el cuiner major del ranxo i enguany en fa 59 que forma part de la colla del carnaval de Capmany, que organitza aquest esdeveniment anual. En els preparatius i l'organització hi participaven ahir unes 120 persones.

En els perols arrenglerats al carrer principal de la població, cuiners i cuineres van fer coure uns 80 quilos de costelló (meitat de porc i meitat de vedella), 20 de salsitxa, 20 de carn picada, 30 d'arròs, 20 de patates, mongetes, i les seves salses corresponents. Igual que a Verges, part dels ingredients es van recollir diumenge porta per porta, entre altres contribucions a l'àpat. Per postres, galetes i garnatxa. I sardanes i ball de
disfresses per tancar la vetllada.

2.700 litres de ranxo, a Vidreres

La plaça Lluís Companys de Vidreres va tornar a rebre
ahir les 27 peroles del ranxo. El tradicional àpat de carnaval es va fer amb els ingredients recollits al poble (diumenge) i a pagès (dilluns). “Diuen que el secret és el sofregit”, va explicar el ranxer Carles Sais.

A les dues, la comitiva –encapçalada per l'alcalde, Jordi Camps; l'exdiputat Àngel Colom, i un reguitzell d'alcaldes i regidors de la comarca– va enfilar el camí fins a la plaça, on van fer el tast. Tot seguit, es van començar a repartir els 2.700 litres de ranxo entre els assistents, que feien cua des de migdia.

Al capdavant de la filera humana, com sempre, les germanes Gispert: “Som aquí des d'un quart de dotze; ara agafem el ranxo i ens el mengem per dinar”, va comentar la Lola.

JORDI GONZALO



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà